fb
БългарияНовини

Дейв Егърс пред българската публика – писателят, който предсказа бъдещето ни

3 мин.

Американският писател Дейв Егърс, известен у нас с антиутопичния си роман Кръгът, гостува в България за представянето на новата си книга на български „Холограма за краля”. Събитието се проведе в Софийската градска художествена галерия и въпреки големината на залата, всички места бяха запълнени. Всички очакваха писателя, който предсказа бъдещето ни.

Издателят Манол Пейков („Жанет 45“) представи гостите на вечерта – Дейв Егърс и Георги Господинов, а след това зае мястото до тях, за да превежда разговора. Американският писател обърна внимание на случващото се в Америка, размириците и протестите. Темата за смяната на президента в Щатите живо вълнуваше както него, така и гостите на събитието. Той сподели, че случващото се влияе на повечето артисти и автори, които познава.

„Всички писатели, които познавам, спряха да пишат в период от шест месеца. Виждахме се по време на протестите и се питахме „Ти работиш ли?” – „Не, а ти?” – „Не, разбира се”. Бяхме в състояние на пълно отрицание и пълна парализа”, каза Егърс и минути по-късно сподели: „Дойдох в Европа, за да избягам от Тръмп. И въпреки това успяхме да си стъпим на краката – Успях да довърша последната си книга.”

Разговорите за президента на САЩ не спряха до тук, но се повдигнаха нови теми и въпроси. Георги Господинов представи главния проблем, засегнат в „Кръгът” и разказа кои според него са двата най-силни момента в книгата: „Дълго и последователно защитавам правото на анонимност. Правото да имаме тайни. То е защитено в тази книга.”

Дейв Егърс обаче е ужасен от това, в което се превръща неговата утопия. „Това е първото поколение, което живее със своите два Аз-а – своето човешко Аз и дигиталното Аз, за което не трябва да се тревожат толкова. Те, между другото, се справят чудесно.”

Авторът представи накратко връзката между „Кръгът” и „Холограма за краля”: „Два-три момента бяха свързани. Щях да пиша трилогия, това щеше да е последната книга, но не можах да свържа всички нишки.”

Повдигнаха се няколко ръце от публиката, показаха се любопитни погледи. Егърс беше отворен към всякакви въпроси и слушаше публиката с интерес. Преди да завърши срещата, той сподели няколко интересни истории с публиката.

„Намерих името Господинов от телефонния указател. Когато срещнах Георги, се стреснах – положителен герой ли беше, отрицателен ли? Тогава си спомних – положителен, това е добре.”

Преди края на събитието Дейв Егърс помоли Георги Господинов да разкаже над какво работи в момента и защо заминава за Ню Йорк съвсем скоро. Българският писател разкри, че е спечелил една от най-престижните стипендии, а на финала окуражи всички негови колеги писатели да не се отказват от това, което правят, и да продължат да го правят за добро.