fb
Ревюта

Две гърди, един живот… „Дълбоко в деколтето“

2 мин.

4f97786677d60705a72abafa6574fbfdРоман, в който главните герои са двете гърди на една жена. Казах достатъчно, за да привлека интереса ви към тази книга и това би могло да е най-краткото ми ревю.

Е, добре, ще ви кажа още, в случай че първото изречение не ви стига.

Винаги много съм харесвала романи, чиято основна идея е едновременно много простичка на пръв поглед и в същото време дразнещо оригинална.

Дразнещo за спящия писател във всеки от нас, че не сме се сетили ние първи.

„Дълбоко в деколтето“ е роман от този тип, който ти се иска да си написал самият ти. Или поне при мен е така.

Защото, освен че главните герои са гърди, те са от мъжки род – Жул и Жан – с мъжки възприятия, мъжка гледна точка, мъжки желания. Какво по-хубаво олицетворение на мъжа, живеещ дълбоко във всяка жена, освен гърдите – мъжки фетиш, мъжка мечта, мъжки извор на удоволствие.

А на всичкото отгоре тези гърди да размер С (може би дори D) – пищни, напращели, изпълващи дланите и фантазиите на всеки герой в книгата – от главните, през второстепенните, чак до тези, които се появяват само за няколко реда.

Заинтригува ме и отношението между тях двамата – Жул и Жан – всеки от тях различен като характер, със свой собствен манталитет – тази странна любовна двойка, отдадени и обречени един на друг.

Двама партньори, две сродни души, две кръстосани сърца. Всъщност това е и заглавието на първия вариант на романа, излязъл през 2000 г. на френски език. С „Кръстосани сърца“ Ружа печели множество награди във Франция. Днес тя ни поднася нов прочит на историята, пренесен с няколко години напред, показващ ни една по-модерна жена, както и една по-уверена писателка. А Жул и Жан са по-разкрепостени, по-дръзки, по-сексуални.

Харесвам по-модерното звучене на историята. Единствено имам известни задръжки за новия финал на романа, но единствено защото много харесвах стария, а и бях свикнала с него след толкова много прочити през годините.

Но не мога да не призная, че и този път Ружа успя да ме изненада.

Очаквайте на 11 април (петък) и специалното интервю на Бела с Ружа Лазарова. Утре пък е представянето на книгата на ул. Шишман 2. Повече информация за него може да научите тук.