fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Днес на ПанаираПанаирът

Ден четвърти на Пролетен базар на книгата 2019 – 31.05

4 мин.

Сложете край на работната седмица с култура, като посетите някое от днешните събития от програмата на Пролетния базар на книгата 2019 и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи:

 

17:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Представяне на книгата „ПОСОКА ЮГ – Пътуване към Антарктида“ и среща с автора Гергана Лаптева. Специален гост Мариано Мемоли (Аржентина)
Тази книга проследява пътя, който изминават българските полярници, преминавайки през Аржентина и Чили, Патагония и Огнена земя, Магелановия проход и пролива на Дрейк, за да достигнат до о-в Ливингстън, където се намира антарктическата ни база „Св. Климент Охридски”. Следвайки посока юг, по следите на велики мореплаватели като Магелан, Кук, Амундсен, Шакълтън и др., откриваме очарованието на Южния континент, привличал в миналото мореплаватели, авантюристи и търсачи на съкровища, ловци на китове и тюлени, а днес учени, изследователи и все повече туристи. Данните за географското местоположение на описаните обекти са преплетени с исторически факти за плаванията до Ледения континент, за да може читателят изцяло да се потопи в атмосферата на едно такова пътуване. Местата, хората и събитията са действителни и са сбор от седем последователни експедиции до Антарктида.
Модератор: проф. Христо Пимпирев
Представя: Издателство „Парадигма“

 

18:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Росица Чернокожева с нов прочит на „Българската литература за деца… 90-те години на XIX век – 40-те години на XX век“
С методите на психоанализата и психодрамата се развенчава „митът“ за чистия детски образ, лишен от конфликти, страсти, сексуалност и агресия. В класическата детска литература авторката разкрива богатство от сънища, желания, игри, хумор, креативност, спонтанност и фантазия.
Представя: Издателство „Просвета“

 

18:00 ч.
ЩАНД 211

Среща с автограф: Тв журналистът Костадин Филипов представя книгата си „На дъх от лятото“
Телевизионният журналист Костадин Филипов ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени с книгата си „На дъх от лятото”. Стиховете му са празник на духа и интелекта, но също и на чувствата. Докосването до поезията му е магия, която превръща читателя във философ, творец и мечтател. Потапя се в слова от нежност, разтваря се в морска пяна и се преражда в утрешния ден с вяра в нова любов.
Представя: Издателство „Персей“

 

18:00 ч.
ЩАНД 324
Среща с автограф. Гостуват ни Константин Петров /„Ловци на пеперуди”/ и Росен Карамфилов / „Въпреки бурите“/
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

19:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Премиера на „Книга на разкаянията и утешенията“ от Цочо Бояджиев – поезия
„Това не се случва често, случва се твърде рядко в писането на поезия – мъдростта да провижда през едно безкрайно внимателно, будно око, да се надвесва през него и да нахлува в теб, изпълнена с живот. Това става в новата поетична книга на Цочо Бояджиев.“
Илко Димитров
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Всички събития от програмата на Фестивала се провеждат в Мраморното фоайе на НДК

 

11:30-12:15 ч.
Среща разговор с Гюдрюн Скретинг (Норвегия)
Дванайсетгодишният Антон Албертсен ненадейно научава, че е резултат от случаен инцидент или „драскотина на гумата“, както се изразява татко му. Момчето решава, че по един или друг начин трябва да оправдае съществуването си на земята, като извърши нещо значимо и смислено. С помощта на своята най добра приятелка И не той се нагърбва с мисията да помогне на своя баща да си намери нова жена. Тази иначе нелека задача превръща дебютния роман на Гюдрюн Скретинг в задушевен разказ за приятелството,
влюбването и заплетените ситуации в живота – история, способна да накара и деца, и възрастни да се превиват от смях. Неловките недоразумения в комбинация с майсторски разгърната ситуационна
комедия правят книгата увлекателна и емоционално въздействаща. Същевременно обаче историята вълнува и в етичен аспект, без да поучава и размахва пръст. Антон и хората около него ни показват, че всеки има своя роля и заслужава да бъде обичан, независимо дали е готин, или зубрач, с големи уши, заможни или патетично хармонични родители. И макар животът да е сложен, особено когато си дете, дори и най-голямата катастрофа може да доведе до нещо положително. През 2016 г. печели Наградата за дебют в областта на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата.
Подходящо за:
* тийнейджъри
Представя: Издателство „Изида”

[ + ]