fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден първи на Пролетния базар на книгата

3 мин.
proleten bazar parvi den

proleten bazar parvi denТрадиционният Пролетен базар на книгата, организиран от Асоциация „Българска книга“, отваря врати днес, за да предложи вдъхновяващи мигове на българските почитатели на книгите и четенето.

В рамките на шестте дни на изложението (19-24 май) в Националния дворец на културата, както и на различни места в София, ще се проведат над 55 събития – премиери на книги, четения и срещи с повече от 50 български автори. Всеки ден от 10:00 до 20:00 ч., гостите на книжния базар ще имат шанса да станат част от събитията, включени в културната програма. Входът е свободен.

В тазгодишното издание на Пролетния базар на книгата ще вземат участие повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци, които ще разположат щандовете си от 1 до 3 етаж на НДК.

Не пропускайте нашата специална рубрика „Днес на Панаира“, за да изберете най-интересните представяния, срещи с автори и дискусии, които да посетите.

Официалното откриване на Пролетния базар на книгата ще се състои в Централното фоайе на НДК от 11:00 ч.

На щанда на издателство „Атлантис-КЛ“ (Б9) от 12:00 ч. ще започне представянето на поредицата „Вълшебната планина“ с най-новата книга „Денят е нощ“

От 14:00 ч. изд. „Инфодар“ организира среща с Анастасия Димитрова, която води интелектуални тренинги „Скоростно четене“ и „Супер памет – Мнемоника“ (112). А по същото време Слави Велев ще демонстрира изкуството на китайската калиграфия на щанд 329.

Първата по рода си антология на шведската поезия, която излиза на български език, озаглавена „Благодаря за цветята и облаците“, ще бъде представена от 17:00 ч. на щанда на „Авангард Принт“ (сцената на левия полуетаж). В представянето ще участват преводачките Свежа Филипова, Мира Душкова, редакторът на книгата Юлиан Жилиев, Сабина Павлова от Съюза на преводачите в България, Антоанета Праматарова-Милчева, бивш посланик на България в Швеция, и Хелена Пилсас Алин, посланик на Швеция в България.

От 17:30 ч. почитателите на младия поет Стойчо Младенов ще могат да чуят стиховете му на щанда на издателство „Жанет 45“ (№325). Един час по-късно, в 18:30 ч. започва представянето на Здравка Евтимова и новия й роман „Една и съща река“.

В 18:00 ч. часа на сцена на левия полуетаж е началото на премиерата на второто издание на романа „Патриархат“ на култовия Георги Мишев. Организатор е издателство „Хермес“.

Последното събитие за деня е премиерата на отличения с Наградата за литература на Европейския съюз през 2013 година роман „Резервен живот“ на македонската писателка Лидия Димковска. Българското издание ще бъде представено от Кремена Димитрова на сцената на левия полуетаж от 19:00 ч. На следващия ден пък се очаква самата Димковска да бъде гост на Пролетния базар на книгата и да раздава автографи на щанда на издателство „Колибри“.

[ + ]