fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на 43-ти Софийски международен панаир на книгата

6 мин.

панаир на книгата 2015

По традиция събота е най-натовареният ден на Панаира на книгата, зареден с подобаващо богата на събития културна програма. Едни от най-интересните акценти за цялата седмица ще се състоят именно на днешния 12 декември. Така че днес е ден, който спокойно можете да прекарате в книжния лабиринт на Софийския международен панаир на книгата. Не пропускайте възможността, остава само още един ден!

Предпоследния ден на Панаира на книгата започва в 11:00 часа, когато на сцената на третия етаж ще се състои премиерата на книгата с разкази на Левенте Кирай „Диктати”. Книгата ще представи Силвия Чолева, а организатори на събитието са Унгарският културен институт и издателство „Ерго”.

Също от 11:00 ч., но на щанда на издателство „Сиела” (№ 107) посетителите на панаира ще могат да присъстват на представянето на „Обърни се със смях назад” на Михаил Вешим.

Третото интересно събитие с начален час 11:00 е раздаването на автографи на щанда на издателство „Жанет 45” (№ 325) от авторите на „Сватби на животни и неща” – Георги Господинов и Рая Господинова.

От 12:00 часа на сцената на третия етаж ще започне лекцията на Гал Сасон на тема: „Защо празнуваме Коледа? Произходът и мистичното значение на Рождество Христово”.

В 12:00 започват и срещите с ВИП книжари в лицето на български автори на щанда на издателство Колибри. Първи в часовия пояс между 12 и 13 ч. е Александър Шпатов. След него на всеки час ще се включат още Андрей Велков, Стефан Стефанов, Велина Минкова и Димана Трънкова.

Отново в 12:00 часа, но на щанда на Румъния (№ А2) ще се проведе разговор с писателя, историк и журналист Стелиан Танасе за книгата му „Раковски. Класифицираното досие” и други негови романи.

Един час по-късно на сцената започва лекцията на Даниела Евстатиева „Астро-лунен календар или как да планираме всекидневието си”. Организатор е издателство „Кибеа”.

На щанда на издателство „Сиела” (№ 107) от 13:00 ч. ще започне представянето на „101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова.

Премиерата на сборника с разкази „Когато изпратим деня” от Пиер Мейлак, който лично ще присъства, е с начален час 14:00 на сцената на третия етаж. Представят Надежда Розова и издателство „ICU”.

От 14:00 часа на щанда на издателство „Рива” (№ 314) ще гостува Деян Енев, ще представи книгата си „Гризли. Нови разкази” и ще раздава автографи.

На сцената на тредия етаж издателство „Рива” представя Bulgaria: Politics and Protests in the 21st Century („България: политика и протести през 21 век”). Начало: 15:00 часа.

От 15:30 ч. на щанда на издателска къща „Персей” (№ 210) ще се състои среща с автограф с испанския автор Лоренсо Силва.

Отново на сцената, от 16:00 ч., издателство „Нов живот” организира коледна работилница за малки и големи, с която ще представи „Библията за деца от 7 до 77 години”.

От 16:00 на щанда на издателство „Ерго” (№ 416) започва среща с автограф с Цветанка Еленкова и стихосбирката й „Увеличение четиридесет“.

Също в 16:00 ч., но на щанда на Румъния (№ А2), посетителите на Панаира могат да се срещнат с авторите Чезар-Паул Бадеску, Петре Барбу и Стелиан Танасе. Модератор: Лора Ненковска

Вечер, посветена на поета Добри Жотев с представяне на книгата със стихотворения и поеми „Превъзмогване” (изд. „Жанет 45”), започва на сцената от 17:00 часа.

На щанд на издателство „Авангард Принт” (№ 419) – книга с автограф: среща с поета Роман Кисьов. Началото е в 17:00 ч.

На щанда на издателство „Ерго” (№ 416) от 17:00 ч. започва среща с автограф с Ивайло Иванов и стихосбирката му „Нов сън за щастие”.

В 18:00 започват няколко събития:

Представянето на дебютния роман на Светозара Давидкова „Главен изпълнителен директор” (изд. „Асеневци”) на сцената на третия етаж.

На щанда на издателство „Авангард Принт” (№ 419) – книга с автограф: среща с историчката Теодора Бакърджиева.

На щанда на издателство „Ерго” (№ 416) – среща с автограф с Пламен Антов и стихосбирката му „Поетът е хтонично същество”.

На щанда на издателство „Жанет 45” (№ 325) – среща с автограф с Лъчезар Лозанов.

В 18:30 ч. Литературен клуб „Перото” ще посрещне гостите на представянето на новия брой на списание „Гранта”, шести по ред, с тема „Болест”.

На сцената на третия етаж от 19:00 ч. трима автори – Таня Капинчева, Тодор Пейчев и Людмила Андровска представят сборниците си с разкази „Слънце на нашата уличка”, „Душата ми плаче за теб” и „Което си отива” (изд. „Делакорт”)

В 19:00 ч. на щанда на издателство „Весела Люцканова” (№ 438) започва премиерата на „Смъртта е оправдание за всичко” на Красимира Стоева.

Sofiiski mevdunaroden literaturen festival 2015Не пропускайте и събитията от програмата на Софийския литературен фестивал, които се провеждат на втория етаж на НДК, мраморно фоайе:

От 10:00 до 20:00 ч. може да посетите изложби на корици и детски илюстрации от Испания и Португалия и колекция от пространствени (pop up книги) от цял свят.

От 10:00 до 11:00 ч. за най-малките и техните родители ще има специални игри с изненади в детския кът Lattjo, който пък ще бъде отворен от 10:00 до 20:00 ч.

В 11:00 ч. започва „Да дръпнем мустака на литературата!“ – среща с детската писателка Петя Кокудева.

В 13:00 ч. започва разговор с писателите Георги Господинов и Маркос Торенте. Модератор: Лиляна Табакова.

В 14:00 ч. започва разговор с писателките Емилия Дворянова и Миглена Николчина. Модератор: Марин Бодаков.

В 15:00 ч. започва разговор с поетите Ани Илков, Владимир Сабоурин и Кирил Василев. ​Модератор: Бойко Пенчев.

В 16:00 ч. започва разговор с испанския писател Лоренсо Силва. Модератор: Анелия Каранова.

В 17:00 ч. започва разговор с испанския поет Хосе Луис Гарсия Мартин. Модератор: Лиляна Табакова.

В 18:00 ч. започва разговор с поетите Георги Господинов и Надежда Радулова. Модератор: Димитър Кенаров.

В 19:00 ч. започва разговор с писателя Георги Мишев. Модератор: Младен Влашки.