fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден шести на 45. Софийски международен панаир на книгата – 17.11

6 мин.

Настъпи краят и на тазгодишния 45. Софийски международен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал. Изминалата седмица ни зареди догоре с празнични емоции и подаръци за близките ни. Преди да изпратим книжното изложение на годината, възнамеряваме да се възползваме пълноценно от неделните срещи, лекции и мероприятия. Не ги изпускайте и вие!

11:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на книгите на Мария Монтесори

Представяне на книгите на Мария Монтесори – „Попиващият ум“, „Тайната на детството“, „Детето в семейството“ и „Какво трябва да знаете за детето си“.
Представя: Диана Манова – AMI Монтесори педагог и магистър по Монтесори обучение от Лойола Колидж (Мериленд, САЩ)
Представя издателство „Асеневци“

12:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на книгата „Астро-лунен календар за 2018 г.“. Среща с автора Даниела Евстатиева

Искате да държите в ръце индивидуален астрологично-лунен календар? Желанието да управлявате сами всеки ден, седмица и месец ви казват, че това е верният път за личния успех. Разберете как сами да направлявате своята година.
Представя издателство „Кибеа“

13:00 ч. 
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на ,,За креативността. Няма правила“

Творчеството не е занятие, а страст. То изобретява, усъвършенства и формира нашия свят. То ни забавлява и ни дефинира. Но кои са движещите сили на креативността? Какво я вдъхновява, подхранва и поддържа? Джон Хегарти, един от най-прочутите рекламни директори в света, ви предлага тази остроумна джобна книжка с петдесет провокативни разсъждения за креативността и творческия процес. Всички сме творци. Но само някои от нас ще имат щастието да си изкарват прехраната с това. Искате ли да сте един от тези малцина късметлии?
Представя издателство „Жануа 98“

13:00 ч.
Щанд № 326
Среща с автограф с Катина Недева, автор на детската книга „Птиче село”

Лора Филипова: „Птиче село” е красива приказка за взаимопомощта и нуждата понякога да погледнем на света през чужди очи. За илюстрациите си Катина е използвала колажна техника и в резултат се е получило най-пъстрото, весело, шарено и красиво птиче село. Макар да изглежда като детска книга, тя е от тези универсални съчетания от думи и образи, които крият по нещичко за всеки читател, независимо от възрастта му. Ако сте от по-възрастните читатели, можете да възприемете къщичките и като товар от предразсъдъци, разбирания и очаквания, който вземаме със себе си, когато поемаме в нова житейска посока. Колкото и усилено да махаме с крила, накрая той ни натежава и трябва да го оставим, ако искаме да стигнем целта“.

Представя ИК „Жанет 45”

16:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Презентация на „Европейски коридори. Десет години Литературен фестивал Русе“

Има коридори на властта, има и транспортни коридори, но ние потърсихме и открихме едни други коридори, в които се среща, пресреща и комуникира духовността на Европа със своите съвременни проблеми и въжделения, със своите търсения и открития, със своето съвременно звучене и визионерство. Коридорите на Нова Европа, с нейните безбройни идентичности, които все пак се вливат в един поток, който се нарича съвременност и в който проблясват съкровищата на миналото в една безкрайна игра на „стъклени перли“, конфигуриращи настоящето и хвърлящи отблясъци в бъдещето, на прага на бъдещето. Тъй като бъдещето е заложено в настоящето и който може да осмисли настоящето, ще бъде в състояние да прозре и в бъдещето.
Представя Международно дружество „Елиас Канети“

15:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Премиера на „Запомнете Пловдив“ (т. 4) от Евгений Тодоров

Евгений Тодоров е журналист, драматург, режисьор и един от най-четените блогъри у нас. Неговият проект „Запомнете Пловдив“, включващ кн. 1, кн. 2, кн. 3 и кн. 4 е резултат от 20-годишен труд.
Представя издателство „Хермес“

16:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Боян Петров представя „Първите седем“

Среща с автограф от най-добрия български алпинист Боян Петров и представяне на книгата му „Първите седем“, описваща експедициите му до седем от най-високите върхове на Земята.
Представя издателство „Вакон“

17:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Нови женски гласове от португалската литература в български прочит

Какви са нагласите в най-новата португалска проза? Кои са младите съвременни автори? Какви са творческите им търсения през последното десетилетие? Кои и какви са новите женски гласове в литературата на далечната иберийска страна? На тези и други въпроси ще дадем отговор в представянето на българските преводи на романите „Моето опяване“ на Дулсе Мария Кардозо и „Непотребният живот на Жозе Омейн“ на Марлене Фераш под съпровода на литературното четене на студенти от специалност „Португалска филология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
Представя институт „Камоеш”

Софийски международен литературен фестивал

Събитията в програмата на Софийски международен литературен фестивал се провеждат в Мраморно фоайе, НДК, ет. 2, с изключение на специално обявените локации.

11:00-12:30 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2

Детска програма

Архитектурна работилница за деца: „Да построим къща за книги“
Къде живеят книгите? Да развихрим въображението си в работа с разнообразни материали – дърво, картон, глина

13:00-14:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с автора Ласло Мартон (Унгария)

Тема: „Медиевистика в литературен образ“
Модератор: Йордан Ефтимов

14:00-15:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Дискусия „Книгите на 2017 г. Теория и практика на четенето“

Участват: Амелия Личева, Михаела Петрова, Калояна Славова
Модератор: Александър Кръстев

15:00-16:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с авторите Михал Айваз (Чехия) и Владислав Тодоров

Тема: „Утопия, антиутопия“
Модератор: Ани Бурова

17:00-18:30 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Връчване на дипломи от „Заешка дупка“

Творческа академия „Заешка дупка“ ще връчи дипломите на завършилите писателски класове с направления: проза, поезия, кино сценарий, телевизионен сценарий, драматургия, рекламно писане и текстопис.
Прочит на текстове от класа по проза.

21:00-00:00 ч.
ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
СТРУГАРЕ