fb
Не пропускайтеПанаирът

Софийският международен литературен фестивал 2017 г. среща поколения и култури на една сцена

6 мин.

Софийският международен литературен фестивал, на който „Аз чета“ е медиен партньор, ще се проведе от 12 до 17 декември в Националния дворец на културата и под организацията на Асоциация „Българска книга“. Стремежът е събитието да е платформа за съвременна литература и култура, която се фокусира върху диалога между писателите и обществото, популяризира четенето и езика и разкрива многобройните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства.

Всяка година международният фокус е различен, като през 2017 г. ще бъде върху страните от Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Фестивалните събития ще се проведат съвместно с Панаира на книгата, с основна локация Мраморно фоайе, ет. 2 на НДК.

Между 12 и 17 декември във форума ще участват 12 международни писатели, 40 български автори и 21 модератори. Ето ги и чуждестранните гости от Вишеградската четворка:

Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки

Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били

Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман

Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан

Събитията на Литературния фестивал ще представят 18 разговора (срещи) с автори; 4 дискусии с над 20 участници; 2 изложби; 1 авторски пърформанс (драматургия); 1 студентски литературен конкурс; 1 професионална среща на представители от водещи културни институции и професионални организации от четирите държави; 6 съпътстващи събития; 5 детски автори; 4 ателиета и работилници за деца.

Новото в програмата и представянето на авторите е обединяването им в групи и по теми. Сред тях са:

  • „Вземи се в ръце. Психология на съвременния градски човек“ – среща с полската писателка Кая Малановска, психотерапевта Албена Стамболова и писателите Момчил Николов и Владимир Полеганов (14 декември)
  • „Постдеградация или реконструкция на личността: на каква цена?“ – разговор между Михал Хворецки (Словакия), Ангел Игов и Димитър Кенаров (15 декември)
  • „Приток на енергия: авторките в най-новата българска литература“ – разговор с авторките Амелия Личева, Лора Динкова, Любов Кронева, Ирена Иванова (Рене Карабаш), Яница Радева и др.

С обединяване на чуждестранни и родни автори на една сцена организаторите се стремят да работят за обща визия за света и да хвърлят светлина върху повтарящите се мотиви, надхвърлящи националните граници, в произведенията им.

По време на дискусиите ще разберем повече за актуалните тенденции в самопубликуването у нас – един нов бизнес модел, който все повече набира своята популярност с участието на авторите: Ралица Генчева, Деси Нико, Алекс Ненов и други любимци на читателската публика и носители на престижни награди, които добиват известност под определението „самопубликуващи се“ (14 декември).

Ще разберем какво се случва с „поколението Миленуим“ – нови илюстратори от България, които са илюстрирали десетки книги в чужбина, но трудно се срещат с българските книгоиздатели. Предлага ни се и една дискусия, която ще върне времето назад, когато някои рискуваха свободата си, за да достигне написаното от тях до хората. Книгите на чешките дисиденти пропътуваха разстоянието Прага-София заедно с Петр Поспихал, някогашния дисидент от Бърно, сподвижник на Вацлав Хавел, защото литературата е само едно от лицата на дисидентството. Дискусията ще премине с участието на: Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Михаил Неделчев, Петр Поспихал, Пламен Дойнов – „Самиздат: творческата мощ на дисидентската литература от ХХ век“ и изложбата на „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“  (14 декември).

Детската програма е важен модул в програмата на фестивала и предлага различни по формат събития. Целта е да се постигне образователно–забавният момент в общуването между децата и книгите. Сред акцентите са проектът „От деца за деца“, който представя книга, изцяло написана и илюстрирана от деца, среща с писателките Юлия Спиридонова – Юлка, Петя Кокудева, чешката писателка Ива Прохазкова, „Приказки за горите и животните“ – събитие с кауза, организирано от WWF България. Някои ще влязат в ролята на горски животни, други ще участват във викторина с награди. Ще има и такива, които ще произнасят думата „гора“ на няколко езика и ще търсят еднаквите горски листа.  По време на ателие „Шарената черга“ илюстраторката Мария Вълкова ще покаже на децата как е  нарисувала картинките за книгата на Йордан Радичков. Ще участава и внукът на големия писател, а накрая децата ще нарисуват нещо заедно.

Предвидените в програмата изложби са в НДК и ще бъдат представени с дискусии: „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“ (14 декември) и „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател“ (13 декември).

Съпътстващите фестивалната програма събития включват:

  • концерт на „Стругаре“ (17 декември);
  • екранни импровизации с филми от страните на Вишеградската четворка, селектирани и предоставени от филмовия и музикален фестивал Mediawave (Комаром, Унгария – 12 и 15 декември);
  • връчването на наградите на Асоциация „Българска книга“ – „Златен лъв“ (15 декември);
  • финал на студентския литературен конкурс „Моята среща с културата на… (една Вишеградска страна)“. Финалистите ще четат собствени есета на полски, словашки, унгарски или чешки език с екранен превод на български език. Връчването на дипломите на курсистите от Творческа академия „Заешка дупка“ ще се случи също на фестивалната сцена (17 декември).

Откриването на Софийския международен литературен фестивал ще се състои на 12 декември в Мраморно фоайе, НДК, етаж 2, със „Среща на поколенията“, на която Владимир Зарев, Ани Илков и Владимир Левчев ще представят част от дебютантите на 2017 г.: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева. Модератор ще бъде Тодора Радева.

Софийският международен литературен фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и се провежда с подкрепата на Министерство на културата на България, Столична община, Международния Вишеградски фонд, в партньорство с Полския културен институт, Посолството на Словакия, Унгарския културен институт и Чешкия културен център.