fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден втори на 43-ти Софийски международен панаир на книгата

3 мин.
panair na knigata 2015

панаир на книгата 2015

Декемврийската сряда със сигурност ще бъде книжна и вълнуваща. Ако сте пропуснали откриването на Софийския панаир на книгата вчера, днес е точното време да се поправите. Избягайте от мъглите и се гмурнете в събитията от втория ден на Панаира и Софийския литературен фестивал.

Програмата на 43-тия Софийски международен панаир на книгата в сряда започва в 13:00 ч. на щанда на Република Македония (№ А4) с представяне на нови книги от македонски автори в превод на български: „Посмъртна венчавка” от Паскал Гилевски (изд. „Персей”), „Звезден корен” от Анте Поповски (изд. „Ерго”) и „Объркана приказка” от Киро Донев (изд. „Мултипринт”). С участието на писателя Киро Донев.

С начален час 18:00 са няколко събития:

Издателство „Жанет 45” и Йордан Ефтимов представят романа „Кротките” от Ангел Игов на сцената на третия етаж.

На щанда на издателска къща „Персей” (№ 210) автографи ще раздават Владо Плавевски, автор на „Салджията от Вардар” и Фросина Пармаковска, автор на „Вишнева хроника”.

В 18:30 ч. на щанда на издателство „Жанет 45” (№ 325) читателите ще могат да се срещнат с поетите Рене Карабаш, Боряна Нейкова, Благовеста Пугьова, Илиян Любомиров и да вземат автограф от тях.

Премиера на „Догонване на света” (изд. „Хермес”) от Марко Ганчев ще започне от 19:00 на сцената на третия етаж.

Отново с начатен час 19:00, но на щанда на издателство „Весела Люцканова” (№ 438) ще започне премиерата на „Истории от 4 х 100 без шопска салата” от Андрея Илиев.

В 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото” започва представянето на новата поетична книга на Петър Чухов „Сбогуване с нарцисизма” (ИК „Жанет 45”). Представя Йордан Ефтимов, с участието на Екатерина Йосифова, Марин Бодаков, Иван Ланджев.

Не пропускайте и събитията от програмата на Софийския литературен фестивал, които се провеждат на втория етаж на НДК, мраморно фоайе:

Sofijski mevdunaroden literaturen festival 2015От 10:00 до 20:00 ч. може да посетите изложби на корици и детски илюстрации от Испания и Португалия и колекция от пространствени (pop up книги) от цял свят.

От 10:00 до 11:00 ч. за най-малките и техните родители ще има специални игри с изненади в детския кът Lattjo, който пък ще бъде отворен от 10:00 до 20:00 ч.

Детска работилница: Да сътворим приказка от камъчета, кутийки, сламки и всичко, което намерим“, ще вдъхновява децата за творчество от 11:00 до 12:30 ч.

В 12:30 ч. започва разговор с испанската писателката Майте Каранса, който ще бъде воден от Валентина Стоева от „Детски книги”.

От 14:00 ч. ще започне прожекцията на документалния филм за Жузе Сарамагу „Жузе и Пилар (Португалия, 2010).

От 16:00 ч. започва лекция на португалския писател, драматург и университетски преподавател Педро Ейраш.

От 17:00 ч. е началото на разговора с драматурзите Елена Алексиева и Стефан Иванов. Модератор ще бъде Асен Терзиев.

От 18:00 ч. започва разговор с испанския писател Андрес Барба. Модератор: Силвия Чолева.

От 19:00 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс започва разговорът със световноизвестния драматург Жорди Галсеран, Испания. Модератор: Владимир Пенев, със специалното участие на Нева Мичева.

[ + ]