fb
БългарияНовини

Десетки деца слушаха книгите за „Откриватели“ на първия Детски книжен пикник

2 мин.

Кратки откъси от книги, номинирани в категория “Откриватели” (6-8г.) на наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2017, четоха известните детски писатели Юлия Спиридонова-Юлка и Радостина Николова по време на книжния пикник в Sofia Ring Mall на 12 март. В четенето се включиха и Албена Раленкова, редактор в издателство “Фют”, и преводачката Илияна Бенова-Бени.

Присъстващите деца се запознаха с хапещото куче Вили от книгата “Тигърчето Спас” (изд. Жанет 45) на Рада Москова, жабата Нади от сборника с “Нови вълшебни приказки” (изд. Софтпрес) на Любомир Николов, котето Зейтин от “Къде ми е петнистото мишле?”(изд. Емас) на турския илюстратор Феридун Орал и очарователното слонче Елиът от “Малкият Елиът и голямото семейство” (изд. Прозорец). Чрез магията на думите на пикника долетяха и приказни същества като “Ягодовата фея Ягодка” (изд. Ентисуаст) и разкрихме някои от тайните на феите с помощта на откъс от “Феите. Открийте тайните на вълшебното кралство” (ИК Инфодар).

Албена Раленкова прикова вниманието на малките слушатели с историята за принцеса Прилипат и царицата на мишките Ратилда от Хофмановата приказка “Лешникотрошачката” (изд. Софтпрес) в преразказ на Гордана Милетич и с илюстрациите на Ана Григориев. От “Лиза и къпиновата принцеса” (изд. Фют) децата научиха също, че всеки има свое тайно име, което не бива да издава, а чрез забавната книжка “Вук и Нада. Твърдоглавите приятели” (изд. Кибеа) се увериха, че родителите могат да бъдат не по-малко непослушни и неразумни от самите тях.

Децата бяха предизвикани да нарисуват своя собствена книжка, докато слушат четците, а след края на всеки прочетен откъс имаха възможност да разгледат книгите. В края на пикника в ролята на четец влезе и Александър Кръстев, създател на сайта “Аз чета”, който прочете откъс от “Джак и Ема на село” (изд. Дъбови листа).

Срещите с номинираните книги продължават и тази седмица с още 2 книжни пикника на 18.03. (събота) и 19.03. (неделя) от 16 до 18 часа. Очакваме ви отново на сцената в Sofia Ring Mall, за да чуете как писатели, илюстратори, преводачи и редактори четат от съвременни детски книги и да се забавлявате.

Вижте галерията със снимки от вчера, дело на прекрасната Нина Дерменджиева.

Страхотен неделен следобед с книгите за най-малки в наградата за най-добра детска книга Награда „Бисерче вълшебно“. Чуде…

Posted by Аз чета – AzCheta.com on Sunday, March 12, 2017