fb
БиблиотекитеНовини

Деца от Русе победиха Снежната кралица в Нощта на Андерсен в библиотеката

2 мин.

Деца от Русе се включиха в ледено приключение, вдъхновено от „Снежната кралица“ и „Замръзналото кралство“ по време на единадесетата Нощ на Андерсен, организирана от Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца, а също така 2 април е и рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен

„Празничната нощ бе посветена на 180 години от първото издание на приказката „Снежната кралица“ и в нея взеха участие 16 деца от ОУ „Ангел Кънчев“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, ПЧСУ „Леонардо да Винчи“, ОУ „Тома Кърджиев“, СУ „Възраждане“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Братя Миладинови“, СУ „Христо Ботев“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Отец Паисий“, СУ „Васил Левски“ и ОУ „Олимпи Панов“. Това са активни малки читатели според базата данни на институцията, деца – победители от викторини, конкурси, спортни състезания и др.“, обясниха от библиотеката в крайдунавския град.

Участниците научиха историята за създаването на „Снежната кралица“, интересни факти от живота на автора ѝ Ханс Кристиан Андерсен, както и за една от най-значимите международни награди в областта на детската литература, носеща неговото име. Забавляваха се с гатанките на Асен Босев – обичан български поет и писател, номиниран за тази престижна награда. Запознаха се с историята на анимацията и защо „Замръзналото кралство“ толкова напомня на любимата приказка на Андерсен.

Русенската библиотека е една от 21 библиотеки по света, където децата остават да нощуват и това прави тяхното приключение още по-забавно и тайнствено. На сутринта андерсеновите последователи се разсъниха с гимнастиката и представяне на книгата „Приказките на графиня дьо Пипи“ от Петя Ангелова.

Приказната нощ се организира в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея. Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 г. в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия.


Потърсете творчеството на Андерсен в Ozone.bg.