fb
БългарияНовини

Децата от Силистра с най-силно участие в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“

3 мин.
Малките щафетници със своите сертификати за участие и колекционерски значки

Малките щафетници със своите сертификати за участие и колекционерски значки

И тази година Силистра се доказа като един от най-четящите градове в страната с рекорден брой участници в Националната кампания за насърчаване на четенето „Читателска щафета 4: Ловци на приключения„.

Четвъртото издание на инициативата, организирана от сайта „Детски книги“ и издателство ФЮТ с подкрепата на „Аз чета“, приключи тази неделя, 18 януари, с щуро книжно детско парти в Bulgaria Mall.

141 са децата от Силистра, изпратили свои форми за участие. След крайдунавския град на второ място се нарежда София със 78 участници, следвана от Стара Загора с 40 и Русе с 36 млади читатели.

Пиратско приключение по време на закриващото събите

Пиратско приключение по време на закриващото събите

В рамките на кампанията между 29 септември 2014 и 8 януари 2015 общо 760 деца от цялата страна успяха да прочетат 2756 книги от поредиците “Сам Силвър, тайният пират”, “Детективите Агата и Лари” и “Приключенията на Минерва Минт” на издателство ФЮТ. Първите 500 от тях си спечелиха и специални колекционерски значки на кампанията. Тази година инициатива даде възможност на малките читатели да се включат още в 4 литературни клуба и конкурса „Карта на скрито пиратско съкровище“, като изпратят свои ръчно изработени пиратски карти. Картата на Магдалена Денева от Силистра бе отличена от представителите на Spiegelburg България и получи специална награда, а още двама творци си спечелиха книги след фейсбук-гласуване.

По време на закриващото събитие бяха изтеглени чрез томбола и късметлиите Симона Генова на 8 години от Разград и Мартин Караиванов на 10 години от Ямбол, които спечелиха големите награди – електронен четец за книги и таблет, предоставени от Ozone.bg. Комплекти с книги пък ще зарадват Константина Медарова от Златица, Синем Назми от Исперих и Ивана Добрева от Силистра.

От формулярите за участие, които удостоверяват прочетените от децата книги, става ясно че основните насърчтели на четенето в страната са учителите. Общо 473 преподаватели от цялата България са потвърдили прочетените книги на своите ученици. След тях достойно се нареждат 255 библиотекари и 56 родители.

Читателската страст на децата от Силистра се отразява и в класацията на най-активните училища в кампанията, където първенци са ОУ “Св. св. Кирил и Методий” и ОУ “Иван Вазов”, следвани от СОУ “Паисий Хилендарски” – Златица.

Силистра е лидер и в индивидуалната статистика, където сред най-активните библиотекари се нареждат Дияна Георгиева и Светла Ангелова от Регионална библиотека “Партений Павлович” и училищният билиотекар Петранка Цавкова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

г-жа Миглена Манчева получи символична награда за своята работа по "Читателска щафета"

г-жа Миглена Манчева получи символична награда за своята работа по „Читателска щафета“

Сред учителите на първо място с най-много възпитаници, изпратили форма за участие, се нарежда г-жа Миглена Манчева от столичното 119 СОУ “Акад. Михаил Арнаудов” с 26 участници в щафетата, следвана от Цветомира Кънева от ОУ “Васил Левски” гр. Исперих с 23 ученици. Почетната трета позиция отива отново в Силистра при Валентина Кулева от ОУ “Иван Вазов” с 22 ученици участници в щафетата.

Децата с най-много прочетени книги са Демира Недева на 8 г. с 18 прочетени заглавия, Йоан Иванов Петков на 9 години и Калоян Цанев на 7 години – всеки с по 11 заглавия.

Повече за кампанията може да прочетете в „Детски книги“. Отново там може да разгледате и галерия от закриващото събитие.

 

[ + ]