fb
НовиниПо света

Децата в САЩ четат по-малко за удоволствие

4 мин.

Броят на децата в САЩ, които споделят, че обичат да четат книги за удоволствие, е намалял с почти 10% за последните четири години според проучване на издателството за детска литература Scholastic и YouGov, посочва The Guardian.

Изследването е проведено сред 2 558 родители и деца, а резултатите разкриват, че процентът на децата, които четат за удоволствие през годините намалява драстично от 60% през 2010, 58% през 2012 до 51% през 2014. През 2014 година децата, които споделят, че харасват четенето малко са 37%, а тези, които не обичат да четат изобщо са 12%.

Изследователите откриват също, че намаляването на удоволствието от четенето сред децата е особено изявено след 8-годишна възраст. 62% от децата между 6 и 8 години споделят, че обичат или харесват да четат книги за удоволствие. Този процент обаче намалява до 46% при децата на възраст 9-11 години, 49% сред 12-14-годишните и отново 46% сред тийнейджърите между 15 и 17 години.

Аз обичам да чета, но това не е едно то най-любимите ми занимания”, споделя 12-годишно момче, респондент в изследването. Друг участник, 11-годишно момиче, посочва “Във втори и трети клас четях много повече от своите връстници и се чувствах горда от това. След това книгите започнаха да стават по-големи и по-големи и това започна да става плашещо.

Петото издание на двугодишното проучване на “Доклада за детското и семейно четене” (Kids and Family Reading Report), посочва, че 44% от децата харесват четенето повече сега, когато са по-големи. 29% пък са харесвали повече четенето, когато са били по-малки. Второто твърдение е особено отчетливо при момчетата в сравнение с момичетата. Повече от половината от участниците (60%) споделят, че като по-малки са обичали да четат повече, защото в момента “има толкова много други неща, които харесвам повече от четенето”. 47% пък посочват като причина, че сега трябва да четат много за училище и затова не им се чете много за удоволствие. Сред останалите причини се откроява твърдението, че като по-големи те трябва да четат самостоятелно, а преди много по-често им е било четено от възрастен.

През тази година проучването на Scholastic изследва за първи път и родителите на деца между 0 и 5 години с идеята да открие какво кара децата да се превръщат в запалени читатели. Резултатите посочват, че децата между 6 и 11 години е по-вероятно да бъдат запалени читатели, ако им се чете на глас вкъщи и в момента, ако им се е чело на глас от 5 до 7 дни в седмицата преди да започнат предучилищна подготовка и ако използват по-малко компютър за забавление.

Според изследването родителите на 54% от децата на възраст до 5 години им четат вкъщи почти всеки ден от седмицата. Този процент намалява до 34 за децата между 6 и 8 години и 17 за децата между 9 и 11 години. В тази връзка 40% от децата на възраст между 6 и 11 години, на които вече не им се чете, посочват, че биха предпочели техните родители да продължат да им четат на глас.

Макар проучването да показва, че децата, които четат за удоволствие, са 51%, много от родителите споделят, че биха искали тяхното дете да чете повече книги за удоволствие, а 71% се съгласяват, че биха искали тяхното дете да се занимава с повече дейности, които не са свързани със стоене пред екран.

“Нашето проучване показва, че осигуряването на подкрепа и време както в училище, така и у дома, за четенето за удоволствие и самостоятелния избор книги, които да четат, сред деца на всички възрасти, им помага да откриват силата и насладата от четенето.” коментира Франси Александър от Scholastic и допълва “Тези тактики биха помогнали да мотивираме децата да четат повече книги, което ще подобри уменията им и ще отвори свят от възможности пред тях в бъдеще.”

Научете повече как да развиете читателски навици у своето дете в „Зона за възрастни“ на сайта „Детски книги“, където може да намерите успешни кампании и съвети, както и добри практики от библиотеките и училищата. Може да споделите и своя личен опит във възпитанието на млади читатели в рубриката „Аз чета с мама