fb
БългарияНовини

Голям детски празник отбелязва края на гласуването за „Бисерче вълшебно“ 2014

3 мин.
detski praznik biserche valshebno

Голям детски празник ще бъде отбележи края на гласуването във второто издание на Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”, избирана от самите деца.

На 11 май, неделя, от 11:30 ч. в Bulgaria Mall организаторите на наградата от фондация “Детски книги” и едноименния сайт са подготвили за всички гости на събитието страхотни забавления под формата на викторини, игри, музика, танци и вълнуващо пътешествие в света на детските книги.

Очакват се множество усмивки и позитивни емоции, които ще бъдат подсилени от участието на малките таланти от вокална група „Смехоранчета” и танцовите школи „Мантис“ и Dance Machine Crew.

Наградата “Бисерче вълшебно”, чиято основна цел е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната художествена детско-юношеска литература, се провежда са втора поредна година, а патрон на тазгодишното издание е президентът на Република България Росен Плевнелиев.

detski praznik posterПо време на детския празник ще бъдат изтеглени и победителите сред гласувалите деца. Те ще спечелят два таблета, предоставени от магазин за компютри Powercomp, шест комплекта с книги от номинираните заглавия и много други награди. Специални подаръци за децата ще има и от Da Vinci Learning, които са основен партньор на събитието заедно с Bulgaria Mall.

В рамките на месец и половина на сайта www.biserche.com всички деца на възраст между 6 и 15 години имаха възможност да дадат своя глас за селекция от 81 книги, художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци.

Книгите-победители в двете възрастови категории “Млади читатели” (6 до 10 години) и “Запалени читатели” (11-15 години) ще бъдат обявени на специална тържествена церемония на 14 май 2014 г. В същото време в рамките на инициативата „Нощ на литературата“ всички желаещи да се запознаят с книгите-победители ще имат възможност да чуят откъси от тях между 18:00 и 21:30 ч в двора на международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ на ул. „Васил Априлов“ № 3. Четец на събитието ще бъде актрисата Здрава Каменова.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевневиев. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Наградният фонд е предоставен от магазин за компютри Powercomp и телевизия Da Vinci Learning. Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

Научете повече за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и нейните цели, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, могат да бъдат открити в сайта www.biserche.com.