fb
БългарияНовини

Детският роман „Шантавѝя до шия“ с втора част до края на годината

4 мин.

Втората част на детския роман „Шантавѝя да шия“ ще изненада читателите до края на годината. С тази новина Радостина Николова зарадва всички малки читателите в Международния ден на книгата – 2 април. Авторката и основател на издателство „Мармот“ обясни, че използва времето вкъщи, за да пише и досега е стигнала до 7-ма глава.

Тя се включи в онлайн разговор с директора на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца Силвия Врачовска. Това е втората среща с български писател, която се провежда в рамките на кампанията #ВкъщиСъмИЧета на най-големия сайт за четене и книги в България „Аз чета“.

Радостина Николова, известна още като „майката на мотовете“, припомни откъде е дошла идеята да създаде пухкавите същества, чиито истории разказва в поредица от книги.

„Първите три книги излязоха последователно между 2013-а и 2015 г., а четвъртата – „Вълшебникът се смее последен“ – четири години по-късно. Шегувам се с децата, че след мотовете веднъж „отворила“ главата си за герои, те започнаха да стават все повече и трябваше да ги изслушам всичките, за да избирам коя история да разкажа по-напред. Мотовете, за щастие, успяха да изчакат своя ред и се надявам да се харесат на децата толкова, колкото и останалите три части“, обясни Радостина. Голяма заслуга в измислянето на вълшебника има съпругът ѝ Андрей, който е и съавтор на поредицата.

„Когато работиш със съавтор писането е различно с това, че процесът е много по-динамичен, спорим, обсъждаме идеи кое би било по-добре и кое е по-смешното. Четем си един на друг и се редактираме. Когато пиша само аз, минавам отново през този процес, но съвсем сама, заедно с всички други малки Радостини в главата си“, допълни писателката.

Радостина разкри, че малката ѝ дъщеря Емили също я вдъхновява за историите, игрите и пакостите в приключенията на мотовете.

„На самата нея има развит един герой. Малката хълцаща принцеса Магу всъщност до голяма степен е вдъхновена от нейните пакости и игри. Например криеницата и начинът, по който говори. В последната книга сме използвали доста от реплики ѝ, защото там принцеса Магу е на възрастта на Емили. Допитваме се до нея за илюстрации и тестваме някой епизод дали е смешен“, каза още Радостина. Тя обича да чете заедно с дъщеря си най-разнообразни книги – от приказки до речници и книги на английски език.

Сред любимите детски книги на писателката са тези, в които има по-специфично чувство за хумор, като заглавията на Едуард Успенски и „Лили“ на Братя Мормареви.

„Слончето, което искаше да лети“ от Лиляна ДворяноваНаред с авторските проекти, издателство „Мармот“ е започнало работа и с няколко български писатели. Първата книга, която вече е написана и трябва да излезе до няколко дни, е озаглавена „Слончето, което искаше да лети“ на авторката и илюстратор Лиляна Дворянова. Според Радостина тя има безупречен стил на рисуване и писане. Второто заглавие, които ще включат в портфолиото на „Мармот“ през следващите месеци, е „Невероятните приключения на „Синьокрачко и Жужа“ на авторката Мария Ангелова и илюстраторката Елена Владинова.

За първи път в онлайн разговора Радостина разкри, че това е изключително забавен текст, който разказва за едно синьокрако пиле и неговия приятел – пчела с челник, а двамата заедно се забъркват в доста вълнуващи приключения. Планира се детската книга да стане факт през месец май.

Радостина Николова бе обявена за „Писател на годината” на Столична библиотека за детска литература за 2019 г. Тя е и трикратен носител на националната награда „Бисерче вълшебно”, в която гласуват само деца. Автор е на поредицата „Приключенията на мотовете”, заедно със своя съпруг Андрей Михов. Създава още картинните книги „Моите красиви рога” и „Кико без крила”, както и детския роман „Шантавѝя до шия”. Заедно с актрисата Йоанна Темелкова и Мирена Керезова, създател и главен редактор на първия в България информационен сайт за театър – LoveTheater.bg, подготвя и детска театрална постановка, вдъхновена от поредицата за мотовете. Очаква се да бъде на театралната сцена до края на 2020 година. Радостина Николова провежда различни инициативи в периода на извънредното положение, включително безплатно електронно съдържание на сайта на издателство „Мармот”, онлайн четения на живо и други.

Можете да поръчате книгите на издателство „Мармот“, които не са с намалена цена, от сайта им с отстъпка 10%, като ползвате код AZCHETA при завършване на поръчкатта си.