fb
БългарияНовини

Деян Енев спечели наградата „Чудомир“ за 2016 г.

1 мин.

Писателят, публицист и поет Деян Енев е тазгодишният носител на наградата „Чудомир“ 2016 за къс хумористичен разказ, съобщава chudomir.eu.

Призът му се присъжда за разказа „Кметски избори„, публикуван във вестник „Стършел“ през ноември 2015. Наградата бе връчена от председателя на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, а Михаил Вешим, главен редактор на „Стършел“, връчи и Майсторско свидетелство за хумористични текстове.

Конкурсът за къс хумористичен разказ „Чудомир“ е учреден през 1968 година и е един от най-старите литературни конкурси в страната. Целта му е да поощри писането на хумористични разкази, чийто блестящ представител в българската традиция е Димитър Чорбаджийски – Чудомир. В конкурса могат да участват разкази, които са публикувани в периодичния печат през цялата календарна година.

Носители на наградата са известни български писатели или млади дарования в областта на сатирата и хумора. По традиция наградата се връчва в Казанлък и се присъжда от авторитетно жури, което включва главния редактор на в. „Стършел“, един университетски професор и създателя на фондация „Сатирик“.

Наградата „Чудомир“ е връчена за първи път през 1969 г. на Петър Незнакомов. Той я печели повторно през 1975. В историята на конкурса досега сред лауреатите има само една жена – Здравка Евтимова, която е отличена през 1981 г.

Разказът „Кметски избори“ можете да прочетете на сайта на „Стършел“.

Предлагаме ви и видео от награждаването, което е на сайта Kazanlak.com: