fb
На щанда на...Панаирът

Добре дошли на щанда на Бард (326)

5 мин.

Няма почитател на фантастиката, който да е безразличен към науката. А пък науката няма по-добър съюзник от добрия фантаст, който задава посока на научните търсения. Тази взаимна връзка е изключително продуктивна и заслужава поощрение, затова на 44-тия международен панаир на книгата фокусът на „БАРД” пада върху науката и фантастиката. На щанд № 326 ще получите двойна панаирна  отстъпка 40 %за жанровете „наука“ и „фантастика“! Книгите от останалите жанрове също ще се продават с традиционната панаирна отстъпка от 20%. Панаирът на книгата се пренася и онлайн на сайта на БАРД. Възползвайте се!

2113_pic_1Специално за това издание на панаира излиза „Централна станция“ от Лави Тидхар, № 189 от поредицата „Избрана световна фантастика“. Книгата се появи във всички класации за най-добра фантастика от 2016. Сюжетът: Една световна диаспора е оставила четвърт милион души в подножието на гигантски космодрум. Култури се сблъскват в истинския живот и виртуалната реалност. Градът е буквално плевел, оставен да расте на воля.
Когато Борис Чонг се връща в Тел Авив от Марс, много неща са се променили. Бившата му любима отглежда странно познато дете, което може да се включва към информационния поток на нечий ум само с докосване на пръста си. Братовчедка му се е увлякла по роботник – повреден войник киборг, който проси резервни части. Баща му е смъртно болен от наследствена умствена чума. А една жена информационен вампир е последвала Борис до мястото, на което й е забранено да се връща. В Централната станция хора и машини продължават да се адаптират, да процъфтяват… и дори да еволюират.

2114_pic_1Обявен за културен феномен, преведен на 35 езика, „Аз съм на 83 ¼ или малки експерименти с живота“ от Хендрик Хрун е бестселър, който надхвърли всички рекорди в Холандия, а и по света. Кой е Хендрик Хрун? Никой няма представа кой всъщност е авторът, нито в кой старчески дом пребивава. Остроумна, смешна, трагична, стопляща сърцето!

 „Аз съм на 83 ¼ и може да съм стар, но със сигурност още не съм умрял. Живея в старчески дом в Амстердам и минавам за младеж там. Напоследък ме болят краката и разходките ми стават все по-кратки, а срещите ми с лекаря – по-чести. Опитвам се да си водя и дневник за всички небивалици, които се случват в дома, за всички номера, които си погаждаме и така си правим живота по-интересен. Дали се е получило, ще прецените вие. Ако въобще отворите тази книга – така де, на кого му се чете за старци. Никой не вярва, че ще остарее. Героите са ми батковци и се съмнявам, че ще доживеят до края на книгата, но кой знае… Държат се за този живот като куче за кокал. 2013 година е. Когато прелиствате тази книга, може и да ме няма. Но ако пък съм оцелял и дневникът стане бестселър, ще напиша и продължение! Ха-ха – майтап, бе хора!“

2111_pic_1„Хрониките на Клифтън“ потвърдиха репутацията на Джефри Арчър на майстор разказвач. „Той бе човек“ е завладяващата последна част от „Хрониките на Клифтън“ – поредица от седем романа, които станаха бестселъри по целия свят.

„Той бе човек“ започва с изстрел, но кой е дръпнал спусъка, кой остава жив и кой умира?

Катастрофален поврат на съдбата превръща живота на семейство Клифтън в трагедия, когато един от тях получава шокираща диагноза, която ще хвърли в смут всички.

През последния половин век никой не е направил повече от Ноам Чомски, за да разобличи глобалните сили, които ръководят живота. Кулминацията на дългогодишния му труд – „Кой управлява света?“ – предлага задълбочен анализ на основните международни проблеми на нашето съвремие.

2109_pic_1Чомски разглежда десетки проблеми – от мрачната история на американско-кубинските отношения до възхода на Китай, от инквизициите в Гуантанамо до санкциите срещу Иран, – за да покаже колко често обичайната реторика на Вашингтон за свобода и човешки права се разминава с реалните действия. Авторът анализира в дълбочина конфликтите в Ирак, Афганистан и Палестина и прави изненадващи разкрития за начина, по който действат съвременните имперски сили. Световният политически и финансов елит престава да се съобразява с ограниченията, наложени от демократичните принципи. Чомски хвърля ярка светлина върху тази неудобна истина.

2117_pic_1Най-голямата изненада обаче ще дойде на 3 януари от съавтора на култовия сериал „Туин Пийкс“ Марк Фрост и историята, която милиони фенове очакват цели 25 дълги години.

„Тайната история на Туин Пийкс“ разширява света на оригиналната поредица и ни запознава с необяснимите феномени, случили се през многопластовата и сложна история на градчето, като се започне от дневниците на Луис и Кларк и се стигне до шокиращите събития от последната серия. Идеалният начин да се настроиш за предстоящото продължение на поредицата. 25 години след убийството на Лора Палмър… всичко започва отначало!