fb
На щанда на...Панаирът

Добре дошли на щанда на Еднорог (309)

6 мин.

Акцентите в селекцията на „Еднорог” за Коледния панаир на книгата 2016 са в разнообразни жанрове и включват както заглавия на най-популярните и обичани автори на издателството, така и силни предложения от нови за българския пазар писатели. На щанд 309, разположен на 3-тия етаж, читателите ще могат да се възползват от разнообразни празнични намаления и оферти, направени специално за Панаира.

Тази година „Еднорог” участва и в една нова и различна инициатива – гостуване на книжни блогъри на щанда на издателството, където посетителите ще могат да се запознаят с добре известните от Интернет лица и да чуят техните книжни препоръки на живо. Гостуването ще се състои на 17 декември (събота) от 13.30 до 15.30 часа под надслова #ЧетемЗаедно

Червенокосата - Орхан ПамукЧервенокосата”, Орхан Памук

В най-новия роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук дълбоки страсти и непонятни пориви пренасят духа на античната трагедия в съвременен Истанбул.

В началото на житейския си път Джем среща загадъчна червенокоса жена и тази среща се оказва съдбоносна за него. След единствената любовна нощ, прекарана с нея, той не може да заличи тайнственото присъствие на червенокосата през целия си живот. През тази единствена нощ съдбата му се променя завинаги.

От чирак на майстор, копаещ кладенци, Джем се издига до върховете на обществото, опознава не само света на бизнеса, но и света на идеите. Страшно събитие, преживяно на младини, оставя у него неизличимо чувство за вина и го кара да стигне в търсенията си до античността до случаите на отцеубийство и убийството на сина в „Едип цар” и „Шах-наме”, за да си обясни сложната плетеница от самота, ненавист, вина и любов, която движи живота му.

three-sisters-three-queensТри сестри, три кралици”, Филипа Грегъри

Най-продаваната авторка на исторически романи Филипа Грегъри ни повежда на шеметно пътешествие в своята най-нова приказка за двора на Тюдорите.

В разкъсвания от амбиция, страх и подозрения кралски двор на Тюдорите властната Маргарет Боуфорт, майка на Хенри VII, определя правилата. Децата растат в сянката на баба си, изгаряща от желание да утвърди новата династия на узурпирания престол.

Маргарет, по-голямата сестра на бъдещия крал Хенри VIII, възприема съвестно уроците на баба си – никой не може да стои по-високо от Тюдорите, никой не може да бъде по-богат, по-красив, по-смел и по-велик от представителите на тази династия.

В кралския двор Маргарет има две съпернички, две съюзнички, две сестри – родната ѝ сестра, красивата и лекомислена Мери, и снаха ѝ, строгата и набожна Катерина Арагонска. В нелеките си съдби трите момичета са свързани до живот чрез обич и омраза, съперничество и споделена мъка – като три сестри, орисани да станат кралици на Англия, Франция и Шотландия, и да се изправят една срещу друга.

out-of-bounds_val-mcdermidГраниците на позволеното”, Вал Макдърмид

За любителите на динамичния криминален трилър е най-новият роман на известната шотландска писателка Вал Макдърмид, която вестник „Индипендънт” нарича „ревящото Ферари в натоварения трафик на криминалната литература”.

Рутинен ДНК тест на шофьор, причинил тежка катастрофа, повежда инспектор Карен Пири по следите на убиец, успял да се изплъзне от правосъдието. Всеки път, когато сянката на убиеца започва да придобива по-ясни очертания и отдавнашното разследване е на път да приключи, изненадващ обрат тласка инспектор Пири към началото на пътя, заплетен като истинска ДНК спирала…

Междувременно и друга загадка привлича неудържимо интереса на Карен Пири – съчетанието от опит и усет поражда у нея чувството, че не всичко е наред в един привидно ясен случай на терористичен атентат, станал причина за смъртта на четирима души преди две десетилетия. Изненадващи разкрития свързват взривяването на самолет, приписвано на ИРА, с едно съмнително самоубийство.

imeto-mi-e-cherven_orhan-pamukИмето ми е Червен” (четвърто издание), Орхан Памук

Специално за Коледния панаир на книгата излиза четвъртото издание на най-продавания роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук – „Името ми е Червен”.

През XVI век Османската империя започва да губи позициите си на будеща страх световна сила. Прочут истанбулски миниатюрист получава тайна поръчка – да изработи в своето ателие книга, възхваляваща падишаха. Но тази книга трябва да бъде по-различна от всичко, излязло досега изпод ръцете на прочутите майстори на миниатюрата. В нея се крие нещо, което става причина за загадъчни убийства.

Историята на книгата крие не само загадка и любов, но ни отвежда и в света на идеите – разказите на мъртвеца и на неговия убиец, на влюбените, кучето, парата и дървото ни въвеждат в „Хиляда и една нощ“ на живописта. Докато двама влюбени се търсят и намират, докато мъртвите чакат възмездие, а убиецът търси оправдание за злодеянието си, в спорове за истината и вярата се разразява битката между живописните школи на Изтока и Запада.

dewey-coverДюи, котето от малката провинциална библиотека”, Вики Майрън

За любителите на котките, книгите и непреходните човешки ценности „Дюи” ще бъде книжното откритие за коледните празници.

В една мразовита зимна утрин библиотеката на градчето Спенсър в Айова получава неочакван подарък. В кутията за връщане на книги някой е подхвърлил полуживо, премръзнало котенце. Новата директорка на малката провинциална библиотека прибира котето и то заживява сред книгите за радост на персонала и посетителите.

Тази книга е спомен за очарователния Дюи, живял осемнайсет години в библиотеката и топлил сърцата на деца и възрастни. В своя трогателен и сърдечен разказ Вики Майрън си спомня времето, когато е изправена пред предизвикателството на управлява градската библиотека и да отглежда сама детето си. През болести, грижи и несгоди безмълвното, успокояващо присъствие на Дюи понякога е единствената й опора. Забавен, кротък и любвеобилен, насочващ се неотклонно към онези, които имат нужда от него, Дюи обединява около себе си хората, прекрачващи прага на библиотеката.