fb
На щанда на...Панаирът

Добре дошли на щанда на Коала прес (312)

3 мин.

Издателство „Коала прес“ определено заинтригува с няколко нови издания, които пуска за зимния Панаир на книгата. Едно от тях обаче определено е наслада за сетивата – „Писмо до света“ със стихотворения от Емили Дикинсън. Потърсете красивно направения сборник на щанд №312, а с него – и още изненади за цялото семейство.

emily2Писмо до света Стихотворения от Емили Дикинсън

Тя е от трудните фигури в световната поезия. При нея нещо се съпротивява срещу клишетата на литературните оценки повече, отколкото при други автори. Почти всичките критици си служат с думите „тайна“, „гатанка“, а и самата тя също ги употребява:

През гатанката накрая
мъдростта търси път…

Да добавим още един факт: че през годините тя написва почти 1800 стихотворения, от които приживе публикува само седем – останалите са разпръснати в тетрадки, писма, по хвърчащи листчета. След нейната смърт ги намират в чекмеджета между квитанции, рецепти, изрезки от вестници и кълба конци. В световната литература надали има друг автор, който да е бил така безразличен към общественото признание:

Колко е мрачно да си никой
– и като жаба мокра –
да казваш цял ден свойто име –
пред възхитена локва…

emily1Към нейните качества трябва да се добави и още едно – тя е от онези творци на художественото слово, които и след смъртта си имат, да го наречем, „лично присъствие“. Атанас Далчев, комуто дължим първите български преводи на Емили Дикинсън, разказва веднъж, че когато за пръв път му попаднали нейните стихове, „сякаш някой влязъл в стаята“!…

Поетесата обогатява редицата на нашите невидими приятели, които ни нашепват от книжните рафтове, учудена и учудваща сред останалите величествени фигури, някак „недокарана“, „непривчесана“, странна, но винаги будеща симпатии. Започнем ли да я четем, тя ще „влезе в стаята“ – такава, каквато е на портрета: грозна и хубава, дребничка и ярка, с изцъклени, напрегнати очи, вгледала се в удивителното зрелище на света. Тя е отгатнала приживе дори и това, че ще продължи да бъде между хората – разбрала е, че само през голготата на нейния безцветен пожертван живот се стига безсмъртието на големия поет.

Този свят не е заключение.
Веригата почва – оттук –
невидима – като музика,
но сигурна – като звук.

Не я отгатват учените –
ще я съзреш едвам,
когато презреш – потомствата
и се разпънеш сам.

vazrojdenskia-plovdiv-i-muzikata„Възрожденският Пловдив и музиката“ от Андрей Андреев

Пред вас е първата книга за музиката на възрожденския Пловдив. В нея авторът си поставя няколко основни задачи:

  • да се съберат известните досега данни за музикалния живот на възрожденския Пловдив;
  • да се изтъкне водещата, активна роля на българското възрожденско съзнание при усвояването на различни музикални традиции и опит от страна на южния и западно­европейски географски ареал;
  • да се представи възможно по-пълно самата музика, звучала във възрожденския град – от песните до теорията на музиката.

 

zoopark-ot-plastilin-600x500-1465200893Зоопарк от пластилин

С тази книга и с фантазия и добро настроение ще направите удивителен зоопарк от пластилин, в който животните живеят весело и задружно!

Ако детето ви обича животните, то със сигурност често посещавате зоологическата градина. Искате ли да създадете свой прекрасен зоопарк, населен с чудати цветни обитатели? За целта ще ви трябват подходящи инструменти, разноцветен пластилин и тази книга. След това всичко зависи от вашето въображение и сръчност.