fb
На щанда на...Панаирът

Добре дошли на щанда на Жанет 45 (327)

14 мин.

По традиция на щанда на Жанет 45 – 327, можете да намерите най-голямо разнообразие от съвременни български автори. От издателството са подготвили множество премиери и срещи с писателите, които ще се проведат през шестте дни на Пролетния базар на книгата. Ето и акцентите:

Дългоочакваното заглавие „Книгата на всички неща“ от Хюс Кайер, Носител на „Златен калем“ и „Златна сова“ (2005), ще направи своя дебют на Базара. Освен на щанда на „Жанет 45“, ще можете да се насладите и на нейната премиера на 1 юни 2017 (четвъртък) от 18:30 в +това (София, ул. Марин Дринов 30), когато ще бъде представена от Марин Бодаков, Кирил Златков, Вал Стоева и издателя Манол Пейков.

Дебютният роман на Рейчъл Къшнър, Телекс от Куба, е финалист за Националната литературна награда на САЩ през 2008 г. и бестселър на „Ню Йорк Таймс“, в чийто списък на забележителни книги е включен. Това е първият роман за Куба, писан от американска гледна точка с детайлен поглед върху причините, довели до експулсирането на американците през 1958 г.

Евърли Ледерер и Кей Си Стайтс растат в провнция Ориенте, където американците са наложили свои правила и закони – три хиляди акра захарна тръстика притежание на САЩ ограждат добре охранявания им анклав. Насред идиличната трпическа атмосфера, децата имат остро око за предателствата и измените на възрастните около тях, за расовите и класови йерархии, за насилието и противоречията.
В Хавана на стотици километри от американската колония, кабаретна тацьорка и френски търговец на оръжие със срамно минало се заплитат в опасна политическа игра…

Всяка година деца от цял свят отбелязват Елмъров ден, когато всички слонове се оцветяват в ярки цветове, а самият Елмър е в „слонско сиво“. Българските деца за пръв път ще могат да се включат в инициативата на 27 май 2017 г.

В рамките на Пролетния панаир на книгата фондация “Детски книги” и издателство “Жанет 45″ организират весел книжен празник на 27 май от 11:00 часа в НДК. Малчуганите ще чуят откъси от книгите за Елмър и ще могат да се включат в работилница за писане на приказки с магнити и различни творчески ателиета.

Другата голяма изненада на щанд 327 за децата, любители на качествената детска литература, е третото издание от поредицата на Джулия Доналдсън за Грузулака. След суперуспешните Грузулак и Детето на Грузулака, „Жанет 45“ са подготвили точно за Базара книжка със стикери с любимия герой.

ВИЖТЕ И ПЪЛНАТА КУЛТУРНА ПРОГРАМА НА ИЗДАТЕЛСТВО ЖАНЕТ 45 НА ПРОЛЕТЕН ПАНАИР НА КНИГАТА 2017

23 МАЙ

18:00 Йорданка Белева – среща с автограф на щанда на издателството
„Любовта, граматиката, скръбта – това са изпитаните теми на Йорданка Белева. Но тя вече не се нуждае да ни показва колко остроумно и деликатно може да конструира своя стих. Дана бодва, нажалява, разстройва, без да се интересува от последствията.“ /Марин Бодаков/

19:00 Димана Йорданова и Петър Чухов – среща с автограф на щанда на издателството
„Книгата на Димана Йорданова ще донесе голям успех и труден въпрос. Успехът ще върне усещането, че освен чувство за ирония и самоирония, в стиховете трябва да има и съдба. Въпросът е: къде ще отиде, когато сърцето е обходено докрай под толкова аплодисменти? И в двата случая книгата си заслужава до последен ред. И дъх.“ /Александър Секулов/
Новата стихосбирка на Петър Чухов „АДdicted” продължава посоката от предишната книга на автора – „Сбогуване с нарцисизма” – и събира както съвсем кратки, така и по-дълги текстове. Отново доминира атмосферата на несбъднатост, болезнено очакване, съмнение и скептицизъм, но това, което прави впечатление, е, че основното болкоуспокояващо лекарство, характерно за досегашната поезия на Чухов – иронията – тук е в много по-малки дози. Като че ли поетът най-после е добил смелостта да се срещне лице в лице с вездесъщността на загубата, липсата и неосъществеността, да се опита да ги преживее, вместо да ги приспива и отбягва. Резултатът е една болезнена книга, която не спестява нищо както на автора, така и на читателите си, но след нея остава усещането за пречистеност и странен оптимизъм.

19:00 Антон Стайков на сцена – сборник с разкази (редактор Надя Радулова)
представят Дарин Тенев и Биляна Курташева
Книга за парадоксите на всекидневието, разказани в едни уж невероятни истории – за чудаци-фантазьори, попаднали в кривото гърло на анахроничен софийски двор; за китари-пътешественици; за наследства без наследници; за придвижване без цел; за превратните съдби на хора, животни, предмети, сгради… И читателят, неусетно, заедно с героите, влиза в този балон, от който са изхвърлени торбите с пясък. Олеква, издига се над всичко и… губи контрол. Книга, с която поемаш риска да се приземиш в чужда история.

24 МАЙ

17:00 Божана Апостолова и Йордан Велчев на щанда на издателството
Божана Апостолова – „Любовта на Божана към човека – всеки един отделен човек – също може всичко. Може дори да разплаче и такъв „обръгнал“ професионален читател като мен. Благодаря й за тези сълзи. А нека литературоведите кажат дали това може да стане без талант“. /София Несторова/
Йордан Велчев – „Стихотворенията на Йордан Велчев като че ли са ядката на неговата трилогия “Балканският човек”. Но ако тя е монументално изследване на всекидневието в историята, “Събиране на значенията” е изследване на възможността на човека за празник.“ /Марин Бодаков/

19:00 Милен Русков на сцена – премиера на романа „Чамкория“ в два тома
♂ Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

25 МАЙ

17:00 Владимир Попов на сцена – премиера на стихосбирката „Епилог“ , представя – Пламен Дойнов
Владимир Попов, автор на осем поетически книги, някои от които с национални награди, представя в „Епилог“ свои избрани и нови стихотворения, датирани от 1976 до 2016 година. Но заглавието на стихосбирката съвсем не означава край, завършек. Напротив, „Епилог“ е „убежище на думите“, способно да съхрани чувствата, вълнували поета през годините, образите на скъпите му хора, духа на времето, в което сме живели всички ние. Искрена, силна, неподправена поезия.

17:00 Любов Кронева – среща автограф на щанда на издателството
Тези разкази – от социализма – стояха на прага, чакаха от години, ставаха по-плътни и тежки, затова, колкото и да ги отлагах, не-битието не успя да ги отнесе и разпилее. Вълчата Богородица зададе тоналността – онова състояние на душевен сумрак, което продължава да оплита душите ни. Тук вече какво ли би могло да ни помогне, освен известна ирония. В книгата влязоха и разказите „от Нощта“ – онази Нощ, която все ще те издебне, ще те накара по-силно и по-мъчително да чувстваш нещата от живота си. Но ако я нямаше, толкова беден щеше да е животът.

18:00 Иванка Могилска – среща с автограф на щанда на издателството.
Разказите на Иванка Могилска са очарователни със своята крехкост и краткост. Тяхната формула е – обикновени герои в обикновени обстоятелства посрещат най-яркия миг от живота си без предупреждение, а после дълго гледат след него. Разкази на ръба между ежедневното и магичното, топли, туптящи, живи, с въздействие, което после бавно отшумява в читателя.

19:00 Константин Трендафилов – среща с автограф на щанда на издателството.
„Заживях с опитите за свобода и любов на двамата мъже, обитатели на високото и на ниското небе на България. Красива социална геометрия. Стъпалата ставаха все повече и водеха все по-надолу в мазето на двама убийци, на които Константин е дал перфектни алибита на реално съществуващи убийства, с които да прикрият истинските престъпления, които са извършили. Константин описва още няколко вида любов, нужни за целостта на човека, стигайки до най-висшата любов – към Бог и вечния копнеж за мир в душата.“ /Рене Карабаш/

26 МАЙ

17:00 Иглика Дионисиева – среща с автограф на щанда на издателството
С новата си книга Иглика Дионисиева ни потапя в ново време – извънкалендарно, извънредно, усукано подобно лентата на Мьобиус. В часовниците зрее немота и само мълчанието брои време в тази прекрасна поезия. Това са заветни думи за любовта и израстването. /Мария Калинова/

18:00 Димана Трънкова – среща с автограф на щанда на издателството.
В близкото, но все по-вероятно бъдеще, в една неназована балканска страна, където всички говорят български и по български са готови да оцеляват, група бивши контрабандисти на културни ценности установява тотална власт. Те превръщат историята в култ, за да създадат у хората усещане за уникалност и значимост, и затварят страната зад непробиваема реална и виртуална граница. Привидно в страната на Празната пещера всички са щастливи. Но в нея има и хора, които отказват да вървят в строя и да рецитират лозунгите „Нашето минало е нашето бъдеще“. Ще успеят ли те да открият истината отвъд манипулацията и да оцелеят?

19:00 Бойка Асиова на сцена, премиера на „Вълчица излиза привечер“, представя Юлия Дивизиева.
Историята е жестока. Тъмна. Тук-там накъсана със светли слънчеви зайчета. Малцина са в това поднебие, които я помнят. Но едва ли точно тях ще срещнете. И дали ще искат да ви я разкажат? Най-вероятно ще повдигнат рамене, ще ви погледнат недоумяващо и ще продължат пътя си. Тя, тази история, се е разположила в трите отрязъка на времето – в миналото, в настоящето и в бъдещето. Части от нея безвъзвратно са отминали. Други стъпка в стъпка ни настигат, докосват ни по рамото, карат ни да се обърнем. Поглеждаме ги в очите и потръпваме. Следващите нетърпеливо ни дърпат напред, където тепърва ще се случат. На мнозина ще им се прииска написаното от мен завинаги да е останало зад гърба им…

27 МАЙ

11:00 Денят на Елмър
Маскирайте се в най-ярки цветове и елате да празнуваме денят на любимия ни кариран слон Елмър! Ще четем, ще изрязваме, ще оцветяваме, ще разберем каква е къщата на Елмър с много настроение и весели истории!

12:00 Георги Господинов – среща с автограф на щанда на издателството.
„Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове.” ― Георги Господинов, „Невидимите кризи”

13:30 Списание „Granta“ – представяне в ЛК „Перото“
Тема: „Най-добрите млади американски романисти“

15:30 Ромина Беневенти – среща с автограф на щанда на издателството
Ромина израства и живее в един малък, но красив град – Прато, в една малка, но красива област – Тоскана, в малката и красива страна – Италия. Ромина живее в къща с девет котки, които са нейните помощници.
Двете страсти на Ромина са езиците и рисуването, на пръв поглед различни и далечни. В един момент Ромина и Петя (Кокудева) се събират, за да творят заедно. Перото на Петя и цветовете на Ромина Беневенти стават неразделни. И заедно дават живот през 2012 г. на „Лулу“, малка книжка със стихчета за деца (издадена от пловдивското издателство „Жанет 45“). Следват „Малки същества“ (2014 г.) и „Питанки“ (2016 г.), изпълнена с въпросите на малкото момченце Питанка, в което са се превъплътили Петя и Ромина.

17:00 Весела Тотева – среща с автограф на щанда на издателството
„В наркоманския начин на живот няма ценностна система, не можеш да вярваш на никого, дори на себе си. Лъжат те, лъжеш, крадат от теб, крадеш и ти. Готов си да минеш през с годините градени връзки, през приятелства, през роднини, готов си да дадеш всичко от себе си за една доза. В наркоманския живот няма истинска любов, небето не е синьо, тревата не е зелена. Всичко е мрак и очакване за поредната доза и после пак. Луташ се в мъглата на объркания си мозък, търсиш се и не откриваш причини да се намериш, загубваш смисъла на всичко. Всичко е само една-единствена дума: хероин.” Откъс от „Падение и спасение“

18:00 Здравка Евтимова на сцена, представяне на сборник с „Юлски разкази“, представя Митко Новков
Поетът Валентин Дишев определя прозата на Здравка Евтимова като митически реализъм, основаващ се на способността на писателката да създава съвременни митове. Чрез суров реализъм и фина психологическа нюансираност в изграждането на героите Евтимова достига до истини, чиито корени черпят сила от миналото и проектират прозрения за бъдещето. „Юлски разкази“ е сборник, който докосва духа и разума, книга, в която талантът е синоним на самота. Пространство, в което човешката обич има много измерения и всяко едно от тях е врата към отделна вселена. Смешни до болка на места и тъжни до сълзи след няколко страници, тези разкази са пътеки, които учат сърцето да се бори и издържи, а ума – да побеждава.

28 МАЙ

12:00 Оля Стоянова – среща с автограф на щанда на издателството
В тези истории група алпинисти зяпат облаците, докато почистват прозорците на високите сгради; един мъж чете знаците в големия град като лични послания; безработен философ наблюдава как кротко назряват революциите. „Висока облачност” събира разкази, писани през последните шест години, които ни разхождат от „Женския пазар“ в София до центъра на Тирана, през крайните квартали и пекарните за арабски сладкиши до високите планини, където облаците си почиват.

13:00 Яна Букова – среща с автограф на щанда на издателството
„Каквото пиша или превеждам, произлиза от гледната ми точка на поет. За добро или за лошо съм неспособна да мисля света по друг начин.“ – Яна Букова

ЗАПОВЯДАЙТЕ!