fb
Големите

Добре дошли в зловещия свят на Крис Картър

4 мин.

Advertorial

Утре на българския пазар ще излезе новото „зловещото произведение“ на Крис Картър „Галерия на мъртвите“ (изд. „Ера“). Писателят отново успява майсторски да съчетае в едно динамика и сюжет, изпълнен с неочаквани обрати, като доказа, че освен даровит писател е и умел познавач на човешката психика и престъпна природа. Затова със сигурност си струва да прочетете повече за самия него.

Още с първия си роман „Хамелеонът се завръща“ Крис Картър влиза в лигата на големите криминални автори. Динамични и непредвидими, романите му донесоха световен успех на своя създател.

Картър обаче е от онези автори, които не обичат да разкриват детайли за личния си живот. Какво знаем за него? Кой е човекът, който успява да развихри въображението ни с шеметната скорост на влакче на ужасите?

Роден е в Бразилия, има смесен италиански, английски и бразилски произход. Напуска родната си страна едва на 17 години, когато е приет да учи в Университета в Мичиган, където завършва психология със специализация по криминално поведение. След като се дипломира, той е назначен като криминален психолог към полицията в Мичиган. Работата му се е състояла в разпити и изучаване на престъпници, сред които масови и серийни убийци с доживотни присъди.

Впоследствие Крис заминава за Лос Анджелис, където заменя костюмите и куфарчетата с разкъсани дънки, бандани и електрическа китара. След като свири с няколко известни рок групи, решава да опита късмета си в Лондон. Там има щастието да застане на една сцена с редица известни музиканти и да обиколи света с различни турнета.

Често Картър признава, че никога не е мечтал или планирал да пише. Първият му роман се ражда по-скоро случайно. Необичаен сън става причина той да се замисли да напише разказ. Споделя идеята с приятелката си и тя го насърчава да опита. Докато развива мотива от съня си в разказ с фантастични елементи, му хрумва, че това може да бъде и криминален разказ – жанр, който той самият предпочита, и тема, в която има професионален опит. Пише една глава и я показва на домашния си рецензент – своята приятелка. Въпреки че не е почитателка на трилърите, тя я намира за доста вълнуваща и Крис решава да довърши започнатото. Няколко месеца по-късно се появява „Хамелеонът се завръща“. Успехът му е изключителен, а правата за превод и издаване са продадени в над 20 територии.

Идеята за поредица от романи с главен герой Робърт Хънтър му подсказва неговият агент – легендарният Дарли Андерсън. Като опитен професионалист, той вижда потенциал в образа. По думите на Картър, Робърт Хънтър е нещо като събирателен образ на детективи, с които той е работил в кариерата си като криминален психолог. Естествено, той носи и някои черти на самия автор. Особено харизматичен, Хънтър е персонаж, когото читателите бързо харесват.

Част от книгите на Крис Картър, които можете да намерите и на български:

След девет романа, постигнали голям успех и редовно присъстващи в челните места на класациите, Картър все още смята писането за най-страхотната професия. Той е изключително дисциплиниран и работи по строг график. Пише усърдно всеки ден от понеделник до петък без изключения, а през уикенда се отдава на клубен живот и срещи с приятели.

За разлика от свои колеги, в повечето случаи Картър няма цялостен първоначален план за сюжета, а „следва“ развитието на историята. Вдъхновение за романите си черпи предимно от опита си като криминален психолог.

Естествено, писането изисква и множество проучвания и консултации със специалисти в различни области. В интервю той споделя, че е настроил браузъра си да не пази никаква история на търсенията му, тъй като темите, от които се интересува, често са просто ужасяващи. Работата по един роман му отнема приблизително десет месеца. След това излиза в кратка почивка и започва работа по промотиране на книгата. Точно два месеца, след като предаде ръкописа на редактора си, Картър започва да пише следващия си роман.

Изображения: „Ера“