fb
Ревюта

Приключения и премеждия в “Долината на изгубените тайни”

3 мин.

Имам навика да чета всичко (дори етикета на душ гела, когато се къпя). Нямаше как да пропусна възможността да се докосна до една книга с прекрасна корица и интригуваща анотация, дори тя да е означена като “подходяща за 9 – 12 години”!

“Долината на изгубените тайни”, (изд. “Дъбови листа”, превод: Габриела Кожухарова)  определено е шедьовър в детските криминални романи! Книгата ни пренася във Великобритания през есента на 1939 година. Напрежението царува навсякъде заради Втората световна война. Лондон бива бомбандиран. Джими и братчето му Рони са евакуирани и изпратени в малко селце в Уелс. Джими попада на чуждо място с непознати хора и се чувства съвсем не на място. Един ден, когато се опитва да се скрие от всички, случайно намира череп, скрит в хралупата на едно дърво. Тихата и спокойна провинция вече започва да му се струва страшна. Съдбата обаче го сприятелява с Флорънс и двамата се впускат да разрешат мистерията. Откритието им ще промени всичко.

Лесли Пар доста задълбочено разглежда войната от детската перспектива. Малчуганите не са изпратени на фронта, дори не губят никого във войната, но все пак това за тях е катарзис. Евакуацията, изпращането надалеч, живот с напълно непознати хора са все неща, които и възрастен не би бил очарован да преживее. Прочитът на тази книга би могъл да повлияе благоприятно на малките читатели, като им покаже нагледно, че не бива да вземат всичко за даденост. Колкото по-рано се научим да ценим всичко, което имаме, толкова по-щастлив живот ни чака.

Лесли Пар
(снимка: изд. „Дъбови листа)

Харесва ми как се набляга на ролята на по-голямото дете в семейството. Прекрасно е развит модела за покровителство и безусловна любов. Това е поредното напомняне, че ако съдбата ни е дарила с брат или сестра, ние трябва винаги да се подкрепяме. Дори когато другият ни краде любимите тениски и изяжда последното парче шоколад!

Сюжетът наистина е интересен, успява да заплени дори възрастните. Тази книга с прекрасна корица, дело на Таня Минчева / Kontur Creative, е изпълнена с мистерии и обрати. Трудно ще я оставите преди да я довършите! Лесли Пар се е представила меко казано блестящо с дебютния си роман! С нетърпение ще очаквам следващите ѝ творби!

Заслужени адмирации по мое мнение трябва да получи и дизайнът на страниците (Таня и Kontur – поредни поздравления!). Всяка глава започва с красива рисунка, която се допълва с напредването на книгата. И като заговорихме за страниците на тази творба – там ще има допълнителна една загадка, така че бъдете нащрек!

Аз често изпитвам затруднения, когато избирам подарък за дете. Да подариш книга винаги е добра идея. А с „Долината на изгубените тайни“ ви гарантирам, че ще завладеете сърцето на всеки един получател!

Можете да поръчате „Долината на изгубените тайни“ от сайта на издателство „Дъбови листа“ с промокод azcheta за 10% отстъпка. Или от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

[ + ]