fb
НовиниПо света

Дона Барба Игера спечели голямата награда за детска книга в САЩ

2 мин.
Снимка: Levine Querido и Studiobportraits

Дона Барба Игера спечели голямата награда за детска книга в САЩ. Писателката получи медала „Нюбъри“ за историята си на единственото момиче, което може да си спомни Земята, след като планетата е унищожена от комета.

Снимка: Levine Querido

The Last Cuentista на Игера, която съчетава мексикански фолклор с научна фантастика, беше обявена за победител в понеделник, пише The Guardian. Наградата, кръстена на един от първите американски издатели за деца от XVIII век – Джон Нюбъри, се провежда от 100 години. Присъжда се от Асоциацията за библиотечно обслужване на деца, подразделение на Американската библиотечна асоциация, на автора с „най-изявения принос към американската литература за деца“.

Печелена е от някои от най-големите класици в американската детска литература – ​​от „Гънка във времето“ от Маделин Л’енгъл до „Мост към Терабития“ от Катрин Патерсън и „Книга за гробището“ от Нийл Геймън.

Романът на Игера разказва историята на Петра Пеня, чието семейство е избрано да пътува до нова планета, когато Земята е унищожена от комета. Когато се събужда, стотици години по-късно, тя открива, че е единственият човек, който помни нашата планета, след като „зловещ колектив“ превзема кораба, прочиствайки спомените на хората на борда. 

„Само Петра сега носи историите за нашето минало, а с тях и всяка надежда за нашето бъдеще. Може ли тя да ги накара да живеят отново?“, казва издателят Левин Керидо.

„Ощипах се, стиснах много силно очите си и чак тогава разбрах, че всичко е реалност! Какъв ден! Отне ми минути да осмисля това, което се случва“, каза Игера, когато научи за победата си.

Снимка: Holiday house publishing

Медалът „Калдекот“ за най-добра илюстрация на детска книга отиде при Джейсън Чин за Watercress. Картинната книга, написана от Андреа Уанг, разказва за дете на китайски имигранти. Докато пътуват през Охайо, виждат диворастящ кресон и спират, за да го приберат. Растението става и поводът майката да сподели с момичето историята на семейството от времето, когато са жилели в Китай.

„Безмълвен. Уважаван. Много щастлив“, написа в Туитър Чин, след като научи за победата си. Уанг го поздрави. „Не мога да опиша колко много исках (Джейсън Чин) да спечели „Калдекот“. Неговото невероятно, ярко, изящно изкуство не само оживи историята, но и върна изгубеното семейство при мен“, каза тя. Watercress спечели и азиатско-тихоокеанската награда за най-добра книга с картини на церемонията в понеделник.