fb
БългарияНовини

„Drawing Day – България – да рисуваме заедно!“ отбелязва юбилей на Деня на детето

2 мин.

Тазгодишното издание на „Drawing Day – България – да рисуваме заедно!“ отбелязва десетгодишнината от провеждането на инициативата у нас. То ще се проведе в Пловдив на 1 юни от 10:30 до 12:30 ч. в парка до Младежки център (зад Кулата на Гребна база, до Детския кът). Темата, която ще обедини рисунките на участващите, е „Детство мое“. Тя не е случайна – по традиция събитието се провежда всяка първа събота на юни, но тази година датата съвпада с Деня на детето.

Това е ден, в който всеки може да покаже на другите, че вярва в уменията си да създава красота, да споделя и да се чувства свободно, а това дава надежда за по-добро бъдеще, споделят организаторите. Събитието е част от международната инициатива Drawing Day, целяща създаването на един милион рисунки за един ден. Идеята е на американския дизайнер Мик Гоу, който я стартира през 2008 г.

На нарисуваните по време на събитието творби се поставя специален стикер и те участват в открита изложба. После се заснемат и се публикуват във Facebook страниците на организаторите, а по-късно стават част и от световната виртуална галерия на кампанията.

В първото издание на „Drawing Day – България – да рисуваме заедно“ през 2010 г. се включват 5 града, през 2013 г. стават 15, а тази година то вече ще се проведе в 20 населени места. Материалите за рисуване са осигурени, а всяко дете ще получи награда за своята рисунка в 12:30 ч. от Петър Зехтински, който е начело на дирекция „Спорт и младежки дейности“.

За организацията ще се грижат „Лео клуб  Пловдив“, „Лайънс клуб – Филипополис“, СНЦ „Писалка и перо“, ЦРД към РНБ „Иван Вазов“ – Детски отдел, Младежки център, „Спорт и младежки дейности“.

Повече информация можете да намерите във Facebook събитието и на официалната страницата на инициативата.