fb
БиблиотекитеНовини

Две публични дискусии ще търсят възможностите и предизвикателствата пред проекта „читАлнЯта“

3 мин.
chitalnyata

Активностите и събитията около подготовката на един от най-актуалните и обещаващи проекти в София – читАлнЯта, продължават и тази седмица. От Сдружение за градски читални този път организират две публични дискусии за мястото и устойчивостта на читАлнЯта в градската среда на София в дългосрочен план на 10-и и 11-и юни.

Двете събития ще се проведат в Американския център на Столична библиотека в сряда и четвъртък между 10:30 ч и 13:00 ч. с участието на специалисти по библиотечно-информационни науки, студенти, НПО и други заинтересовани лица.

С тяхна помощ ще бъдат обсъдени добри практики и конкретни препоръки, свързани с подбора и набирането на книжния фонд за „читАлнЯта“, както и изграждането на работещи принципи за успешно функциониране в бъдеще.

Първото събитие в сряда ще засегне темата “Устойчивост на книжната колекция на читАлнЯта„, а ден след това ще бъде обсъдено как новата читалня да стане истинско средище на читатели в дискусия за „Ролята на новите библиотеки за изграждане на култура на четене в общността„.

“Тези събития са изключително важни, защото реално ще акцентират върху конкретни възможни проблеми, с които може да се сблъска читАлнЯта, но също така са и страхотна възможност да се изчистят много от тях още преди да стартира реално дейността на книжната точка. От друга страна опитът и мнението на библиотекарите ще е изключително ценен и полезен, за да създадем истински работеща читалня”, споделя Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.

Съорганизатор на дискусиите сме и ние от сайта за книги и четене “Аз чета”, а партньори са Българската библиотечно-информационна асоциация и Столична библиотека.

“читАлнЯта” е първият проект на Сдружение за градски читални. Проектът се осъществява съвместно от Сдружение за градски читални и ОП Туризъм на Столична община с подкрепата на Програма Европа 2015. Тя ще осигурява бърз, лесен и атрактивен достъп до нови книги от съвременната българска и световна литература, а междувременно активно ще комуникира културата на четене в столицата. Мястото ще функционира също и като информационен туристически център за София и по този начин допълнително ще предоставя на гостите на града пряк достъп до едни от най-важните атрибути на българската култура – езика и литературата.

Проект “Създаване на читалня в Туристическия център на София в Градската градина” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2015 г.

Не забравяйте, че все още може да дарите книга за книжната колекция на читАлнЯта. До края на месеца книги ще се събират във фреш бар Fresh Up (срещу бъдещата читалня в Градската градина). Срещу дарението всеки получава специален сертификат, който след официалното откриване на читАлнЯта ще послужи за издаване на безплатна читателска карта. Повече информация, за книгите които се търсят, може да бъде намерена на сайта на читАлнЯта и фейсбук събитието за дарителската акция.

Към фейсбук събитието за дискусиите може да се присъедините тук.

Събитията са отворени за медии и граждани.