fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Дядо Добри – светецът от Байлово“ и нуждата ни от добри примери

3 мин.

Не сме религиозна нация, макар почти половината българи да се определят като вярващи в някой бог. Дали от десетилетията социалистическа пропаганда, дали заради рационалното начало, дали заради сериозните усилия от страна на църквата да се отдалечи от хората, религията все по-рядко остава опора за обществото ни (харесва ли ми това, или не, не е тема на този текст). Въпреки всичко е видимо, че имаме нужда от добри примери, от хора, които да следваме и на които да се възхищаваме.

Такава икона беше Дядо Добри – сякаш много повече мит, отколкото ясни факти и реално познание за човек, който приживе избягваше да говори с медиите. И все пак „всички“ го харесваха – посветената му страница във Facebook има близо 300 000 последователи, а смъртта на стареца от Байлово, който през последните си години събираше с просия пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ пари за ремонт на църкви в цялата страна, се превърна в повод за неофициален национален траур през февруари.

Малцината журналисти, на които е имал доверие, като че ли са истински избраници. И точно от един от тях идва първата книга, посветена на Добре Добрев. „Дядо Добри – светецът от Байлово“ (изд. „Ciela“) е плод на близо десетилетната работа на Борислав Радославов – автор на редица публикации в пресата, допълнена с интензивни срещи с близки на Дядо Добри през последните няколко месеца.

Изданието обаче ще ви изненада – това не е стандартната биография. Вътре няма да се почувствате обляти от факти за 103-годишния чудак, а ще усетите благодарността, с която разказват вдъхновени от делото му хора. Харесва ми форматът, в който чрез променените съдби на няколко души можем да опознаем истинското дело на човек, за когото мнозина смятат, че трябва да бъде канонизиран за светец. В изповедите (чудесна форма, между другото!) на отец Христодул, игумена Серафима, затворника Димитър Братанов-Кокала, Цвета Кирилова и още редица повлияни от Добре Добрев личности ще разберете на какво се дължеше обаянието на стареца.

Луд за едни, за други романтична фигура от една забравена епоха, приживе Дядо Добри рядко оставяше някого безразличен. Без да настоява за това, без да го иска. Дори човек като мен, който съзнателно стои настрана от всичко религиозно, проявява искрено любопитство към тази иконична фигура. Това беше и причината да се включа в създаването на „Дядо Добри – светецът от Байлово“. В края на книгата ще прочетете интервюто ми с Константин Бъчваров, администратор на страницата Dobry Dobrev във Facebook, с когото си говорим за това дали е лесно да се създават легенди в ерата на социалните мрежи и дали популярността на Дядо Добри в интернет помогна на хората да го опознаят наистина, или това се оказа само илюзия.

Вярвам, че тази книга ще даде поне малка част от отговорите на въпроса защо един непознат старец се превърна в национална икона и колко силна е всъщност нуждата ни от добри примери.

Премиерата на „Дядо Добри – светецът от Байлово“ е на 27 юни от 18:30 ч. в Младежки театър „Николай Бинев“, София. Следващата седмица очаквайте и интервю с автора Борислав Радославов в „Аз чета“.

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!