fb
НовиниПо света

Джаклин Удсън е лауреат на наградата „Астрид Линдгрен“ за 2018 г.

1 мин.

Американската писателка Джаклин Удсън стана носителка на престижната награда за детска литература „Астрид Линдгрен“ 2018, научаваме от официалния сайт на отличието. Родената през 1963 г. Удсън е авторка на повече от трийсет книги, включително романи, стихосбирки и картинни издания. Сред най-известните й творби е автобиографичната Brown Girl Dreaming (2014).

Журито коментира избора си така:

Джаклин Удсън ни запознава с борбени млади хора, които се борят за място, където животът им да пусне корен. Тя разказва изумително богати и дълбоки истории с въздушно лек език. […] придава уникална поетична нотка на ежедневната реалност, разполовена на две от скръбта и надеждата.

Произведенията на Удсън са посветени на тежки теми като расизма, сегрегацията, икономическото неравенство, социалното изключване, предразсдъците и сексуалната идентичност. Тя споделя:

Изключително важно е да предоставим на децата огледала, в които да видят, че преживяванията им са значими. Твърде често те не намират техните отражения.

За тазгодишния Малък Нобел бяха номинирани общо 235 претенденти от 60 държави, като сред тях имаше и трима български представители – писателите Виктор Самуилов и Юлия Спиридонова, както и илюстратора Любен Зидаров.

Наградата „Астрид Линдгрен“ е най-значимото отличието в света на детската и юношеската литература. Тя се връчва ежегодно и е придружавана от премия на стойност 500 хил. евро.

Снимка на публикацията: Марти Юманс

[ + ]