fb
БългарияНовини

Джаз четения на Кортасар – и във Варна

1 мин.

Серията от литературни четения под джазов съпровод, посветени на Хулио Кортасар, продължава. Варна да бъде готова на 31 юли от 18:30 в градинката на Севастопол.

София преживя Кортасар. Сега е ред на Варна. На 31 юли творчеството на Хулио Кортасар ще вдъхнови жителите и гостите на морската ни столица. Поводът е 100 години от рождението на аржентинеца, който сбира в себе си множество таланти и гради необикновени светове. Четенето се явява и подготовка за “Извън мита” – новата книга на аржентинеца, чиято премиера у нас предстои.

Място на срещата градинката на Севастопол с начален час 18:30. Преводачите на Кортасар също ще бъдат край морето, както и Н. Пр. посланика на Аржентина у нас – Гийермо Асрак, който ще почете, за да зазвучат думите на поета такива, каквито са били в първообраза си.

Почитателите на Кортасар ще могат да се насладят на една вечер озвучена от тромпета на Нейко Бодуров, от поезията, прозата и драматургията на аржентинския автор. “Предвиждат се рисунки с тебешир и игра на дама – така, както ни учи Кортасар”, допълват организаторите от издателство “Агата-А”.

Хулио Кортасар е роден в Брюксел през 1914 г., а от 1952 живее в Париж. Поет, преводач и аматьор джазов музикант. Автор на разкази и романи, свързван с латиноамериканския бум на магическия реализъм, особено популярен през 60-те и 70-те години на миналия век.