fb
НовиниПо света

Джеф Кини обявява детски литературен конкурс за писане на дневник

2 мин.

Джеф Кини организира детски литературен конкурс за писане на дневник съвместно с издателите си от Puffin and the National Literacy Trust (NLT), научаваме от The Bookseller. Малките писатели на възраст между седем и дванайсет години на територията на Великобритания имат възможността да спечелят книги на стойност сто и петстотин лири за училищните си библиотеки, като опишат най-вълнуващия снежен ден, който могат да си представят, все едно си водят дневник. Победителят ще получи и копие от най-новата книга от бестселъровата поредица „Дневникът на един Дръндьо“ (изд. „Дуо Дизайн“) с личен автограф от Кини.

Директорът на NLT Джонатан Дъглас коментира:

Дневниците са фантастичен начин да запалиш децата по писането. Те не изискват изключително спретнат почерк или употребата на сложни думи, които са най-често срещаните бариери пред малчуганите. Вместо това им дават шанса да бъдат себе си, като използват ежедневен език, творчески рисунки и хумор в записките си. Надяваме се, че нашия конкурс ще помогне на още повече деца да заобичат писането.

Кини обяви началото на конкурса пред близо 600 ученици на събитие в Нюкасъл, посветено на излизането на The Meltdown. В тринайсетия роман от поредицата за Дръндьото училището на Грег Хефли е затрупано от снежна буря и превръща квартала на героя в замръзнало бойно поле.

Авторът споделя:

Като дете обожавах комиксите и те ми помогнаха да стана страстен читател. Харесваше ми идеята да създам книга, която да направи четенето достъпно за децата по начин, сходен със собствения ми опит с комиксите, така че започнах да разказвам за приключенията на Грег Хефли под формата на дневник. Много се вълнувам, че конкурсът цели да насърчи не само четенето, но и писането, и се надявам, че ще вдъхнови децата, които може и да не разполагат с толкова много възможности да заобичат и двете.

Конкурсът приключва през януари 2019 г., а всички желаещи да се включат могат да го направят през сайта на NLT. Там на учителите ще бъде предоставен достъп до разнообразни ресурси и дейности, чрез които да окуражат възпитаниците си да участват.

Снимка на публикацията: Books + Books

[ + ]