fb
НовиниПо света

Дженифър Игън застава начело на PEN America

2 мин.

Носителката на „Пулицър“ и журналистка Дженифър Игън е новият президент на PEN America, съобщава Publishing Perspectives. Авторката на романа „Жестокото присъствие на времето“ и сборника с разкази „Изумруденият град“ (изд. „Millenium”) наследява поста от друг писател и журналист – Андрю Соломон, познат в България с книгата „Далече от дървото“ (изд. „Изток-Запад“). Според организацията тригодишният мандат цели:

[…] да се постигне диалог между географските и идеологическите граници. Голяма част от работата на Международната асоциация на издателите (International Publishers Association) и PEN America се фокусира върху подкрепата на свободата да издаваш, като дава приоритет на борбата с опасностите, грозящи свободата на словото в САЩ и по целия свят.

Основаният през 1922 г. PEN America е най-големият от общо 100 международни PEN клуба. През последната година организацията претърпява значително разрастване – вече разполага с представителства във всички 50 щата и развива дейност в над 14 американски града. Организацията има над 7000 членове писатели, журналисти, сценаристи, преводачи, редактори и литературни агенти.

Дженифър Игън е родена в Чикаго, но израства в Сан Франциско. Новото й назначение идва след удостояването й с медал „Карнеги“ за последния й роман Manhattan Beach. Членка е на управителния съвет на PEN America от 2013 г., а отсега нататък ще работи редом с изпълнителния директор Сузан Носел.

В подготвено прессъобщение Игън споделя:

Силата и смисъла на писаното слово са ключови за сложната ситуация, в която живеем днес – като нация и в световен мащаб. Считам свободата на словото за основно човешко право. За мен е чест да бъда посланик на това право и на мисията на PEN America.

Снимка: Casey Curry/Invision/AP