fb
НовиниПо света

Джесмин Уорд печели за втори път Националната литературна награда на САЩ

3 мин.

Тазгодишното 68-o издание на Националната литературна награда на САЩ (National Book Award) отбеляза триумф за писателките с 15 от 20 финалистки и победителка в почти всички категории, съобщава Publishers Weekly. Церемонията по връчването се състоя в Манхатън.

Джесмин Уорд (снимка: Scribner)

Джесмин Уорд повтори успеха си от 2011 г., когато беше отличена за романа си Salvage the Bones, посветен на жертвите от опустошителния ураган Катрина. Тази година тя спечели журито с почетен член Дейв Егърс с новата си книга Sing, Unburied, Sing – история за одисеята на афроамериканско семейство в провинциалния щат Мисисипи. Така Уорд стана първата жена, печелила два пъти приза за съвременна проза. Преди дни Уорд беше обявена и за финалистка в наградите на Goodreads за 2017 г., със същото произведение.

В речта си Джесмин Уорд си припомни многобройните откази от издатели, които е получила в началото на кариерата си. Изтъкваната причина е била липсата на универсалност в книгите й:

Не знам дали отказите идваха, защото пиша за бедни хора, защото пиша за чернокожи хора или  заради това, че героите ми са южняци. Но днес вие, колеги писатели, редактори, издатели и членове на Националната асоциация на книгата, погледнахте мен и хората, за които пиша и обичам, и видяхте себе си в тях.

В категорията за документалистика наградата грабна руската журналистка Маша Гесен с книгата си The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia. Робин Бенуей пък зае първото място за юношеска литература с Far from the Tree – история за три сестри, разделени при раждането, които се откриват като тинейджъри. В категория „Поезия“ удостоен с отличие бе Франк Бидарт за Half-Light – антология, събираща творчеството на поета през последните 50 години.

Ани Пру (снимка: Publishers Weekly)

В допълнение към традиционните призове Националният съюз на книгата даде и награда за изключителен принос в литературната общност на Ричард Робинсън – президент и изпълнителен директор на Scholastic. Актрисата Ан Хатауей пък връчи медал за изключителен принос към американската писменост на Ани Пру, известна като авторка на романа „Планината Броукбек“, чиято филмова адаптация спечели три награди „Оскар“ през 2005 г.

В емоционалната си реч авторката отправи остра критика към настоящия политически климат в САЩ. Пру цитира скорошни новини за случаи на сексуален тормоз и масови престрелки в страната, коментирайки смяната на представителната демокрация с така наречената „директна демокрация“:

Живеем в кафкиански времена. За мен най-потресаващите обстоятелства от настоящия ред е набиращото сила унищожение на естествения свят и плашещото масово убеждение, че човешкият вид има изконно право да използва безразсъдно земните блага.