fb
НовиниПо света

Джоана Тролъп оглави журито на наградите “Orange”

2 мин.

trollopeПисателката Джоана Тролъп беше избрана за председател на журито за литературните награди „Orange” през 2012 г., съобщи The Bookseller. Това е вторият случай, в който „писател на пълен работен ден” поема тази длъжност. Миналият път тази чест се падна на Кейт Мос – автор, съосновател и почетен директор на наградите, която оглави журито при първото връчване на отличията през 1996 г.

„Това е огромно признание за мен. Отдавна съм почитател на Кейт Мос и с възхищение наблюдавах как наградата “Orange” се превърна в една от най-престижните в областта на литературата.“, споделя Тролъп след обявяването на номинацията й. „През годините тя беше печелена от жени, отличаващи се със своите изисканост и оригиналност, и съм изключително впечатлена от факта, че тя е реално отворена към света. Ето защо бях наистина поласкана от поканата да бъда председател на журито за наградата през 2012 г. и нямам търпение да дойде зимата, когато ще започна да работя с останалите от екипа. Сигурна съм, че ще бъде вълнуващо изживяване – наградите “Orange” винаги предизвикват изненади.”

Съоснователката на наградите Кейт Мос също не пропусна да похвали своята наследничка: „Радваме се, че Джоана Тролъп прие да бъде председател на журито през следващата година. Тя е не само един от най-обичаните британски романисти, но и човек, напълно посветен на идеята да популяризира четенето.”

Наградата „Orange” се връчва ежегодно за роман, написан от жена, и има паричен еквивалент в размер на 30 000 паунда. Освен Джоана Тролъп, в екипа на журито ще участват още 4 дами, чиито имена ще станат ясни през септември.