fb
НовиниПо света

Джошуа Коен взе „Пулицър“ за художествена литература с The Netanyahus

2 мин.
Снимка: Getty Images

Комичният и строг роман The Netanyahus („Нетаняху“) от Джошуа Коен за бащата на бившия израелски министър-председател Бенямин Нетаняху спечели награда „Пулицър“ за художествена литература, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Покойният художник Уинфред Рембърт беше отличен в категорията за биография за Chasing Me to My Grave: An Artist’s Memoir of the Jim Crow South („Преследват ме до смъртта: Мемоар за Юга на расовата сегрегация“), записана от Ерин Ай Кели. Рембърт оцелява години в затвора и почти е линчуван в Джорджия през 60-те години на миналия век. Художникът умира през 2021 г. на 75 години. 

Много от тазгодишните носители на награди „Пулицър“ в категориите за изкуства изследват расовите и класовите проблеми, както в настоящето, така и в миналото.

Fat Ham на Джеймс Айджеймс – адаптация на Шекспировия „Хамлет“, чието действие се развива на барбекюто на семейство чернокожи в съвременния Юг, спечели „Пулицър“ за драматургия.

Книгата Invisible Child: Poverty, Survival & Hope in an American City на Андреа Елиът, която описва историята на бедно чернокожо момиче в Бруклин, получи отличието за документална литература.

Две награди бяха присъдени в категорията за история: „Покрити с нощ: история за убийства и местно правосъдие в ранна Америка“ на Никол Юстас и „Куба: Американска история“ на Ада Ферер, която проследява вековната връзка между САЩ и южната им съседка.

Даян Сюс спечели „Пулицър“ за поезия за „откровено: сонети“ („frank: sonnets„).

В категорията за музика беше отличен Рейвън Чакон за композицията за орган Voiceless Mass. Чакон е композитор, изпълнител и инсталационен артист от народа навахо.

Наградата „Пулицър“, учредена през 1917 г., носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. 

[ + ]