fb
НовиниПо света

„Нощна стража“ на Джейн Ан Филипс взе „Пулицър“ за роман

2 мин.

Сагата „Нощна стража“ на Джейн Ан Филипс, разказваща за майка и дъщеря в приют за хора с психически проблеми в Западна Вирджиния след Гражданската война в САЩ, спечели наградата „Пулицър“ в категорията за роман, предаде Асошиейтед прес.

В категорията за драма победи „Първично доверие“ на Ебони Бут. Книгата разказва за книжар, който се впуска в неочаквано начинание и намира нови приятели, след като губи работата си.

Наградата в категорията за историческо произведение получи Джаклин Джоунс за „Няма право на почтен живот: Борбата на бостънските чернокожи работници в ерата на Гражданската война“.

В категорията за документална проза победител е Нейтън Трол с „Ден от живота на Абед Салама: Анатомия на една Йерусалимска трагедия“, хвърляща светлина върху ежедневието на Западния бряг през погледа на палестински баща изгубил 5-годишния си син в автобусна катастрофа, след като израелски и палестински екипи на бърза помощ са били забавени заради разпорежданията за сигурността в тази територия.

Биография на Мартин Лутър Кинг, озаглавена „Кинг“, донесе на Джонатан Ейг наградата „Пулицър“ в категорията за биографична творба, а в категорията за поезия победи Брандън Сом със стихосбирката си „Вътрешности“.

Носителите на най-престижното американско отличие за журналистика, литература, театър и музика бяха обявени в Колумбийския университет в Ню Йорк. Руският дисидент и журналист Владимир Кара-Мурза получи наградата Пулицър за 2024 г. за коментарите си за демократичното бъдеще на Русия , публикувани във Вашингон пост, докато излежава 25-годишна присъда в затвора. Разследване за империята на Илон Мъск и репортажи от Газа също бяха отличени.

Тази година бордът от Колумбийския университет, присъждащ наградата, поиска от кандидатите да разкрият дали са използвали в професията си изкуствен интелект и съобщи, че петима от 45-те финалисти са го правили за репортажите и разследванията, с които са кандидатствали за отличието.