fb
НовиниПо света

Джуно Диас се отказва от председателското място на „Пулицър“ заради обвинения в сексуален тормоз

2 мин.

Писателят Джуно Диас се оттегля от поста си на председател на наградата „Пулицър“ заради съмнения в сексуален тормоз, съобщава The New York Times. На 10 май бордът обяви, че ще разгледа отправените обвинения срещу автора, който през 2008 г. печели отличието за романа си „Краткият чуден живот на Оскар Уао“ (изд. „Жанет 45“).

Екипът коментира в официално изявление: „Господин Диас каза, че приема нашите мерки и ще окаже пълно съдействие“.

Джуно Диас, който се присъединява към борда през 2010 г., беше издигнат в председател миналия месец. Макар да се отказва от поста, Диас остава член от организацията.

В началото на май писателката Зинзи Клемънс влезе в конфликт с американския автор от доминикански произход по време на литературен фестивал в Сидни, Австралия. Тя го попита защо шест години по-рано се е отнесъл така с нея, когато е била студентка в Колумбийския университет. Часове по-късно Клемънс написа в „Туитър“, че Диас я е целунал без нейно съгласие, когато е била на 26 години.

Като студентка поканих Джуно Диас да участва в уъркшоп, на който да говори за проблемите с представянето на малцинствата в литературата. Бях неизвестна и впечатлителна 26-годишна хлапачка и той се възползва от този факт, за да ме притисне и да се опита да ме целуне насила. Далеч не съм единствената, на която го е причинявал, и отказвам да си мълча повече.

След обвиненията Масачузетският технологичен институт, където Диас е професор, също обяви, че ще разгледа случая, научаваме от „Асошиейтед прес“.

Председателският пост временно ще заеме колумнистът от Washington Post Юджийн Робинсън. Той също е носител на „Пулицър“ и подобно на Диас е избран за член на борда през 2010 г. Сред останалите членове са Стивън Енгелбърг – главен редактор на ProPublica, Лий Болингър – президент на Колумбийския университет, и Нанси Барнс – редакторка в The Houston Chronicle.

Най-важното задължение на борда на наградата остава определянето на тазгодишните победители в категориите „Репортаж“, „Фотография“, „Художествена литература“, „История“, „Поезия“, „Музика“ и „Драма“.

Към момента Джуно Диас u агентът му се въздържат от коментар.

Снимка на публикацията: Криста Шлуетър, The New York Times