fb
СпециалниЧети повече

Маргарет Атууд, Джорж Р. Р. Мартин и Джуно Диас ще участват в „Голямото американско четене“

2 мин.

Американската телевизия PBS обяви предварителен списък с писатели и други знаменитости, които ще се включат в документалната поредица „Голямото американско четене“ (The Great American Read), фокусирана върху ролята на литературата в американската култура, научаваме от Publishers Weekly.

Паула Къргър, генерален директор на PBS, съобщи имената на част от участниците – Маргарет Атууд, Джордж Р. Р. Мартин, Джейсън Рейнолдс, Джуно Диас и Диана Габалдон. Те ще споделят лични истории, свързани с любимите си книги. Освен изброените писатели в шоуто ще се появят актьорите Морган Фрийман и Лорън Греъм, както и звездата от отбора по американски футбол New York Giant Девън Ленърд.

Джордж Р. Р. Мартин (снимка: Wikipedia)

Сред обявените експертни съветници в осемсерийната телевизионна продукция са Лиса Лукас (изпълнителен директор на Националната фондация на книгата), Рон Чарлс (редактор в Washington Post), Ким Хъбърд (редактор в списание People), Нанси Пърл (библиотекар, блогърка и писателка), Шана Пийпълс (учител на годината за 2015 г.) и Мери Рейзенбърг (изпълнителен директор на Гилдията на авторите).

Освен развлекателен и състезателен характер, предаването е замислено като своеобразна кампания, стимулираща четенето. За целта PBS ще си партнира с водещи литературни организации и близо 350 свои канала за максимален обхват на зрители в национален мащаб. Бет Хоп, програмен директор на PBS, изрази надежда, че „Голямото американско четене“ ще „инициира междупоколенчески диалог за грамотността в Америка“.

Пилотният епизод ще бъде излъчен на 22 май. В него ще бъде разкрит списък със стоте книги, които американската публика обича най-много, съставен чрез проведеждане на анкета сред американското общество и професионалисти в областта на литературата и книгоиздаването. През лятото в продължение на 15 седмици зрителите ще гласуват за своят фаворит.

Предаването ще се завърне през есента, когато ще бъде формиран финален списък с десетте любими книги на САЩ. Тогава ще бъдат излъчени и ексклузивни епизоди със специалното участие на популярни личности. Фокус на всяка серия ще бъде различна литературна тема като „Себеоткриване“, „Герои“, „Зло“, „Други светове“ и „Любов“. Книгата победител ще бъде обявена във финалния епизод, планиран за октомври.

Снимка на публикацията: PBS

[ + ]