fb
БлоговеМнения

Е-книгите са по-скоро конзолно, а не електронно четене

1 мин.
Снимка: Biblio.bg
Снимка: Biblio.bg
Снимка: Biblio.bg

Снимка: Biblio.bg

Автор: Александър Шпатов

В разговорите за електронни книги, които съм водил, единствената по-често срещана реплика от „Не мога без мириса на мастило“ е била „Мразя да чета от екран“. Хората, които никога не са ползвали четец, не правят разлика между компютър и киндъл, това е истината.

Книгата стана е-book по същия начин, по който пощата е станала e-mail. Всеки, който някога се е докосвал до истински електронен четец обаче, веднага е разбирал съществена разлика с четенето от екран. Същата ситуация имаме и с играенето на компютър и на PSP. Всъщност, ако целяхме да преведем смисъла, аз лично бих казвал конзолно, а не електронно четене.

Ето и причината да бъда поканен на конференцията „Digital Biblio Technologies 2015“: много ми се иска в София да има едно истинско място за четене на електронни книги. Демонстрационен център за четци. Библиотечен рафт с поне един Kindle, Nook, Pocketbook, Prestigio и всякакви подобни пособия за конзолно четене. Именно в такова място се надявам да се превърне читАлнЯта в бъдещата инфо точка на София в Градската градина, един проект по който работим през последните няколко месеца заедно със Сдружение за градски читални и Столична община.

Научете повече за читАлнЯта лично от Александър Шпатов по време на неговата лекция по време на конференцията „Digital Biblio Technologies 2015″ на 14 май във Френския културен център в София.

Digital Biblio Technologies