fb
Новини

ЕБВР пуска своя литературна награда

2 мин.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще започне да връчва награда за литература, за да припознае и популяризира богатството, дълбочината и разнообразието в културата на страните, в които инвестира Банката. Наградата е с цел да подчертае важността на писателите в това да отразяват затрудненията и предизвикателствата, които хората в целевите региони срещат.

Литературната награда на ЕБВР ще се дава в партньорство с Британски съвет на най-добрите литературни произведения, които са преведени на английски език и написани на всеки от езиците от държавите, в които ЕБВР оперира, и публикувани от Британски издателски къщи.

Първата награда е в размер на €20,000 и ще бъде разпределена между автора победител и неговия преводач. Двама кандидати и техните преводачи ще получат по €1,000.

Сър Сума Чукрабати, президент на ЕБВР Снимка: ebrd.com

„Много сме горди и щастливи да пуснем Литературната награда на ЕБВР днес. Благодарни сме на партньорите и журито си – те се заеха със задача, която, убеден съм, е впечатляваща, обогатяваща и завладяваща. Надяваме се да има много кандидати от страните, в които оперираме, демонстрирайки богато културно наследство и модерни артсцени“, добавя президентът на банката сър Сума Чакрабати.

В началото на 2018 г. членовете на журито ще обявят кратък списък с пет книги, след което ще разберем и финалистите. Тримата финалисти и техните преводачи ще бъдат поканени в Лондон, за да участват в церемонията по награждаването в седалището на ЕБВР през април 2018 г. и на Лондонския панаир на книгата.

Кандидатури могат да се извършват само през издателства, базирани във Великобритания, за книги, чиито първо превод е реализиран в периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г.

[ + ]