fb
НовиниПо света

Един от изчезналите хонконгски издатели се завърна от Китай

1 мин.

ли боТри месеца след като изчезна от дома си в Хонконг издателят и търговец на книги Ли Бо се завърна от Китай, съобщава The Bookseller, като цитира изявление на хонконгското правителство.

Ли Бо, който притежава британски паспорт, и още четирима служители на издателската къща Mighty Current изчезнаха безследно в последните седмици на 2015 г. Ли е главен редактор на здателството, което публикува книги, съдържащи критики към политиците на континентален Китай.

Опасения относно тяхното състояние бяха изразени от Международната книгоиздателска асоциация, Европейската международна федерация на книжарите, Асоциация на книжарите и много други.

В началото на годината хиляди жители на Хонконг излязоха на протест срещу мистериозното изчезване на петима издатели и търговци на книги, за които се предполагаше, че са подложени на репресии от властите в Китай. По-късно през януари беше потвърдено, че Ли се намира на територията на Китай.

„Ли не е осигурил точна и адекватна информация как е преминал границата и на този етап е арестуван.“, съобщава правителството на Хонконг.

В изявлението се казва още, че според твърденията на Ли пред полицията той не е бил отвлечен, а неназовани „приятели“ са му помогнали, за да влезе в Китай.