fb
БългарияНовини

„Една и съща нощ” на Христо Карастоянов с награда „Хеликон“ за 2014 г.

1 мин.
Hristo Karastoyanov

Hristo KarastoyanovХристо Карастоянов спечели 13-та награда за нова българска художествена проза „Хеликон“ с романа „Една и съща нощ” – драматична история за убийствата на поета Гео Милев и анархиста Георги Шейтанов. Това е втори „Хеликон“ за писателя само в рамките на 2 години, след като той спечели отличието и през 2012 г. за романа си „Името“.

Победителят беше обявен на 11 декември на церемония в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”. Христо Карастоянов получи статуетката „Орлето на Хеликон” от ръцете на миналогодишния победител Алек Попов.

„За пищното, достоверно и задъхано описание на едно смутно и жестоко време, в което са живели, писали и са умирали поетите; за творческата дързост да прелиташ от тогава към днес; за извървяната през годините писателска смелост да извадиш от незаслужена забрава имената и съдбите им, да изрисуваш с думи образите им и да ги изправиш пред сведения поглед на днешните гузни съвести”, гласят мотивите за избора на победителя.

Романът „Една и съща нощ” беше избран от петчленно жури – Калин Донков (председател), Кристин Димитрова, Юри Лазаров, Андрей Захариев и Бойко Ламбовски, между 12 книги, които бяха номинирани на четири етапа през годината.

Тази година за първи път бе присъдена и Почетна награда на книжарите от „Хеликон”. Тя бе дадена посмъртно на писателя Георги Божинов за романа му „Калуня-каля” – заради ненадминатата красота на езика и забележителното художествено изображение на героите. Тази първа награда на романа отбелязва деветдесет години от рождението и десет години от смъртта на писателя.