fb
БългарияНовини

„Една и съща нощ“ ще бъде българският роман в надпреварата за награда „Балканика“

1 мин.

Историческият роман „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов ще бъде българският претендент в надпреварата за наградата „Балканика“. Тази година ще бъдат отличени книгите за 2015-а и 2016-а, поради обявяването на 2016-а за година без официална церемония и награждаване по уважителни причини.

След заседаване на международното жури към фондация „Балканика“ на 3 и 4 декември едноименният приз ще бъде връчен на церемония в македонската столица Скопие. Книгата лауреат се награждава за особения си литературен принос към балканските народи.

Христо Карастоянов (снимка: „Жанет 45“)

Номинациите, предшестващи официалното събитие, се определят от национални комисии, а изборът на лауреат се предоставя на общо балканско жури, което всяка година заседава в различна страна от Балканския полуостров. То е съставено от осем души – по един за всяка страна член (от Македония, Сърбия, Албания, България, Гърция, Турция и Румъния), плюс председател от далечен на нашия регион (проф. Андрю Вахтел от Америка, настоящ президент на Американския университет в Бишкек, Киргизия).

Награда „Балканика” не е придружена с финансова премия, но книгата лауреат се превежда във всички държави членове на фондацията и в някои от големите европейски страни.

За първи път отличието е връчено през 1997 г. на сръбския писател Давид Албахари, а досега трима български автори са удостоявани с него – Антон Дончев, Димитър Шумналиев и Здравка Евтимова.