fb
Ревюта

Една успешна идея е достатъчна да промениш света. Мечтай!

3 мин.

Една успешна идея е достатъчнаКолко време ти е нужно да промениш света? Да, да – теб питам. Не искаш да променяш света? Тогава – чао, ще се видим за следващото ревю.

О, още си тук. Добре, докато си мислиш, ще ти покажа една книга, която разказва историите на десетина млади мечтатели, които обръщат движението на Земята, а междувременно стават и милиардери в много крехка възраст. Защото понякога „Една успешна идея е достатъчна” (изд. „Еднорог“) и редакторът във Forbes Рандал Лейн знае това много добре.

Беше ми трудно да си представя, че може да не съм чувал за почти дузина от внимателно подбрана група от 16 мечтатели (моят личен термин за такива хора е dreamreaders), които могат да ти дадат това, от което все още не знаеш, че имаш нужда. Дузина безспорно готини хора, превърнали мечтите си в нов облик на целия свят! Обожавам Мъск (Tesla), Закърбърг ми е симпатичен (макар чисто концептуално да не харесвам Facebook), а за Шон Паркър (Napster/Facebook) бях чувал и положителните, и отрицателните истории. Но другите – другите бяха интелектуално предизвикателство.

Ако ти кажа имената Дрю Хаустън, Джак Дорси, Ян Кум или Кевин Систром, може би ще искаш да ме зашлевиш по лявата буза, после и по дясната. Ако обаче спомена и за техните “отрочета” – Dropbox, Twitter, WhatsApp и Instagram, веднага ще кажеш – а, да, бе, разбира се – ползвам ги почти всеки ден. Е, аз мисля, че всеки продукт прилича на своя създател и затова серията от биографични фийчъри за тях е като карта на успеха на техните платформи.

И като казах “успех“, няма как да няма ясна формула на успеха. Кому, по дяволите, е нужно да ползва платформа като Tumblr, когато има десетки сайтове за блогове и микроблогинг господар като Twitter! Или пък Snapchat – сериозно ли лудваш по приложение, в което не можеш да си видиш съобщението за втори път, защото е изтрито автоматично след първото преглеждане? Вероятно е полезно, ако си част от Ислямска държава или редовно изневеряваш на половинката си. Всъщност, по-вероятно е на 29 вече да съм прекалено стар, щом личният ми блог след месец ще чукне 10-годишен юбилей, а тези две платформи са с най-голям ръст от нови потребители през последните година-две и тийнейджърите са луди по тях! Така че мислено свалям шапка и продължавам напред с четенето, взимайки си ясни поуки и запомняйки всеки съвет.

“Една успешна идея е достатъчна” е сред бизнес заглавията на годината в моя личен списък. „Рандъл Лейн и екип на Forbes“ определено е знак за качество, истинско Forbes-качество – дълбочина на разказа, истории в историите, за да опознаеш наистина тези хора. О, недостатъците им са там, изглежда като че нищо не е спестено. И си препотвърждаваш още веднъж, че младостта не е порок. Пък и ако си достатъчно луд на младини, старините ти може да са спокойни и финансово обезпечени.

Накрая похвалвам превода, отбелязвам също, че тук бележките под линия са може би най-добрите в издадена на български нехудожествена книга. Безкомпромисни и адекватни.

Задължителен подарък за всеки иноватор тази Коледа!