fb
Книги и киноСпециални

Екранизацията на „Речта на краля“ е филмът на 2011

1 мин.
rechta na kralya

Екранизацията на „Речта на краля“ по книгата на Марк Лог може да бъде наречен „Филмът на 2011 година„. Лентата си тръгна с цели 4 Оскар-а от церемонията по връчването на наградите на Американската филмова академия. Филмът на Том Хупър имаше цели 12 номинации и получи статуетки в някои от най-престижните категории, включително и „Филм на годината„.

rechta na kralyaХупър бе награден за най-добър режисьор, а наградата за най-добър актьор получи главният актьор в лентата Колин Фърт, изпълняващ ролята на заекващия Хенри VI. Сценарият на Дейвид Сийдлър пък бе отличен в категорията „Най-оригинален сценарий“.

Най-сериозен съперник на „Речта на краля“ в уважаваните категории се оказа ко-продуцираният от Марк Уолбърг филм „Боецът“, разказващ историята на световния шампион по бокс Мики Уорд. Там наградата за най-добра поддържаща мъжка роля получи Крисчън Бейл, изиграл брата на Мики, а за най-добра женска поддържаща роля – Мелиса Лео за ролята на Алиса Уорд, майка и мениджър на Мики.

Сред другите най-добре представили се ленти са „Социалната мрежа“, „Черният лебед“, „Генезис“ и тоталният лидер при анимационните филми тази година „Играта на играчките 3“.

Вижте и трейлъра на филма:

http://www.youtube.com/watch?v=OAm7gRXFiRo