fb
БългарияНовини

Европейските издатели препоръчват ниското ДДС върху книгите в България

3 мин.

Европейската федерация на издателите (Federation of European Publishers, FEP) застава зад Асоциация „Българска книга” и предложението ѝ за регламентирането на намаленото ДДС върху книги и учебници като постоянна мярка. Преди дни при изслушване в парламентарната комисия по Бюджет и финанси председателят на УС на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева предложи да бъде запазена ставката 9% ДДС върху книгите като постоянна мярка и да се върви към премахването на данъка – не само защото това би спасило издателствата от фалит, но би показало и приоритетите на това Народно събрание в подкрепа на грамотността, четенето и икономическото развитие на нацията.

Реакцията на Европейската федерация не закъсня и тяхната позиция е, че „Поддържането на възможно най-ниско данъчно облагане на книгите ще допринесе за поддържането на жизнеспособен издателски сектор в България​, ​следователно ще доведе до положителни ефекти в средносрочен и дългосрочен план, допринасяйки за икономическото възстановяване на страната чрез култура, образование и растеж, основан на знанието. Ето защо, ние силно приветстваме политическата подкрепа, която получи предложението за приемане на намалена ставка на ДДС върху книгите и силно препоръчваме тази разпоредба да влезе в сила възможно най-скоро​”. Това се казва в официално писмо на FEP, изпратено до Народното събрание на Република България. ​

„Ние, от Европейската федерация на издателите, с голямо задоволство научихме за политическия консенсус, постигнат в България относно възможността най-после да се прилага намалена ставка на ДДС за книги във всички формати. Ползата от насърчаването на по-голяма читателска аудитория чрез прилагането на намалени ставки на ДДС върху книгите всъщност е широко призната, тъй като огромно мнозинство от държавите членки на ЕС – 25 от 27 – са се възползвали от тази забележителна разпоредба на европейското законодателство, точно както много други държави по света начисляват намален или никакъв ДДС, или данък върху продажбите на книги“, пише ​още в писмото ​до ​българските народни ​ представители Рикардо Франко Леви – президент на FEP.

„Двадесет и петте държави членки на ЕС, които са приели намален ДДС за книги, прилагат ставки не по-високи от 10%, стигайки до нулева такава (в случая с Ирландия). След това мнозинството от тях използват ставка в размер на 5 или 6 %, а три от държавите членки прилагат свръхнамалена ставка под 5 % (Италия, Люксембург и Испания). Обединеното кралство и Норвегия също имат нулев ДДС върху книгите. Намалените или нулеви ставки на ДДС върху книгите имат положителен пряк ефект върху нивата на потреблението им и следователно са ефективен, лесен и ненатрапчив инструмент за насърчаване на читателската аудитория, за разпространение на знания и култура. Освен това те допринасят за поддържането на здравата балансова верига на стойността, като допринасят за заетостта и жизнеспособността на малките, и средните предприятия, които съставляват по-голямата част от предприятията в сектора“, акцентират от FEP и апелират към българския парламент да подкрепи намалената ДДС ставка върху книгите.

Изслушване в парламентарната комисия по Бюджет и финанси/Снимка: АБК

През изминалата седмица Асоциация “Българска книга” проведе консултация с всички парламентарно представени партии за регламентирането на намаленото ДДС върху книги и учебници като постоянна мярка. Имаше и изслушване в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, където предложението беше прието.

Организацията представлява 29 национални асоциации на издатели на книги, научни списания и образователни материали от цяла Европа и действа от името на своите членове в дискусии и преговори с европейските институции, особено по отношение на законодателството, регулирането и данъчното облагане. Асоциация „Българска книга“ е пълноправен член на FEP.