fb
НовиниПо света

Фалшив Умберто Еко обяви смъртта на Маркес (обновена)

1 мин.
gabriel Garsia markes

Фалшив профил на Умберто Еко в Twitter успя да разпространи информация за смъртта на Габриел Гарсия Маркес в понеделник вечер. Според фалшивия Умберто Еко сестрата на Маркес е потвърдила слуховете, че големият колумбийски писател е починал. Малко по-рано през деня същият профил съобщи, че е научил новината в Ню Йорк.

Малко след 22 ч. полско радио съобщи, че профилът UmbertoEcoOffic е фалшив и новината за смъртта на Маркес не е вярна. По-късно и представител на американското издателство на писателя – Random House, и директорът на Фондацията за нова журналистика на Маркес Хайме Абело Банфи обявиха, че пуснатият слух е измислица.

През 1999 г. лекарите откриват на Маркес рак на лимфните възли, след което писателят ограничава почти напълно публичните си изяви. През годините след това многократно са излизали заблуждаващи информации за неговата смърт.

Габриел Гарсия Маркес е един от най-известните испаноезични автори, ярък представител на жанра магически реализъм, обичан и четен по цял свят. През 1982 получава Нобелова награда за литература. Едни от най-известните творби на Маркес са “Любов по време на холера”, “Сто години самота” и „Хроника на една предизвестена смърт“.

През миналата година в България, след почти 20-годишно прекъсване, беше издадена негова книга – “Дванайсет странстващи разказа”.

[ + ]