fb
НовиниПо света

Фенфикшън по „Здрач“ се превърна в бестселър

2 мин.
shades journal

Еротичната новела „Петдесет нюанса сиво“ („Fifty Shades of Grey“) на Е. Л. Джеймс достигна до 250-хиляден тираж и се изкачва стремително в класацията с бестселъри на Ню Йорк Таймс. Какво е по-специалното на тази книга точно? „50 нюанса на сивото“ се появява в пространството като част от огромната вълна от фенфикшън, последвала истерията „Здрач“ преди няколко години.

Разпространяваната от австралийското издателство Writer’s Coffee Shop „50 нюанса сиво“ разказва историята на младия милиардер Крисчън Грей и студентката Анастейша Стийл. Книгата тази събота бе №1 едновременно в класациите на Amazon и Barnes&Noble, а според Асошиейтид прес от понеделник Vintage Books, подразделение на Random House, пуска цялата трилогия и на американския пазар в електронен вариант. Очаква се печатното издание на „50 нюанса на сивото“ да бъде публикувано в САЩ в началото на април.

В Goodreads романът „Fifty Shades of Grey“ е оценен 6821 пъти, като средната оценка, която читателите са дали 4.34 (самият „Здрач“ получава едва 3.66) и дори е финалист за годишните награди Goodreads Choice Awards в категорията „Най-добър любовен роман“. Сайтове като Dear Author и Smart Bitches, Trashy Books (онлайн общност на почитателите на любовни романи) отразяват популярността на романа през последната година, а благодарение на събраните от фенове 30 хиляди долара, авторката участва в ComicCon и специално организирана конференция във Вашингтон.

NA_50_SHADES_CHART

Фенфикшънът е един от основните признаци, по които издателствата могат да се ориентират за успеха на една книга. Появата на фенфикшън говори за страст, съпричастие и вживяване в историята на героите, знак е, че писателят е докоснал нещо в душите на своите читатели. Светът, който той или тя е създала, вече не му принадлежи – той вече принадлежи на тях, читателите, които не могат да живеят без любимите си герои, които предпочитат техния свят пред нашия собствен. И в това се крие магията на книгите.