fb
НовиниПо света

Фестивалът в Единбург отново „разсъблича“ комиксите

2 мин.
Stripped Logo

За втори пореден път минифестивалът за комикси “Stripped” ще се проведе като част от Международния фестивал на книгата в Единбург. Благодарение на миналогодишния успех на събитието организаторите отново са отделили специално внимание на комиксите и техните почитатели.

Тази година в “Stripped 2014” ще участват илюстратори и писатели като Браян Лий О‘Малей, известен с поредицата си за Скот Пилгрим, Ървин Уелш (“Трейнспотинг”), Майкъл Морпурго (“War Horse“), журналистът Пол Гравет, Браян и Мери Талбот (“Dotter of Her Father’s Eyes”), Чарли Адлард (“Живите мъртви”) и други.

Темите на събитията се обръщат към миналото, представяйки нови погледи върху последиците от Втората световна война в света днес, борбата за еманципация на жените и историята на комиксите във Великобритания. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с метода на работа и възгледите на всеки от творците, благодарение на множество интервюта. Гостите на събитието ще могат да създадат и свой разказ в рисунки с помощта на автори и илюстратори по време на Phoenix Comic Workshop.

Темата за несигурното бъдеще на Шотландия, една от основните за тазгодишния фестивал, ще бъде продължена в комикс, създаден ексклузивно за “Stripped 2014”. Върху него работят Бару, Хана Бери, Пат Милс, Мери Талбот и Ървин Уелш и се очаква той да представя „поразителен и обезпокоителен поглед върху бъдещата Шотландия от 2043г.“

Въпреки разнообразието от лица и събития “Stripped 2014” бледнее пред фурора, който предизвика миналогодишния фестивал. Тогава на него присъстваха световноизвестни имена като Нийл Геймън, Грант Морисън и Крис Уеър и програмата включваше по-голямо богатство от срещи с авторите, от които посетителите можеха да избират.

Вижте и видео от изданието на мини-феста миналата година: