fb
БългарияНовини

Фестивалът „(не)Възможното образование” с ново начало през юли

4 мин.

Втората част на фестивала „(не)Възможното образование” ще се проведе на 22 и 23 юли в двора на 139. ОУ „Захарий Круша“, София. Основна тема е образованието в различните му форми, а фокусът е върху играта като ключов фактор в човешкото развитие, както и превантивните действия за повече разбирателство в клас. „Аз чета“ е медиен партньор на събитието, което ще се проведе при спазване на всички епидемиологични мерки.

За трета поредна година форумът среща родители, учители, психолози и хора с разнообразни занимания, в търсене на начините, по които учат децата и как образованието може да отговаря на индивидуалните и общностни потребности в съвременния свят. Фокусът в продължението на тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата й роля за човешкото развитие и за първи път ще се отвори темата за висшето образование и за ролята на възстановителните практики в училище.

Вижте програмата на фестивала:

Работилница „Възстановителни практики в училищна среда“
22 юли от 18:00 ч.

Възстановителен подход наричаме комплекс от инструменти и средства, чрез които се постигат нагласи за взаимно разбиране и възстановяване на взаимоотношенията между хората в групи, най-вече в моменти на напрежение и конфликт или сериозни нарушения. Много училища и организации по света вече прилагат възстановителен подход. Постоянно се трупат доказателства за успехът на тези практики, като в същото време те имат своите корени в миналото ни на самоорганизиращи се общности. Не е изключено да се окаже, че вие също вече ги ползвате в опитите си за справяне с различни предизвикателства от собствената ви практика и в ролята си на учители и/или родители. Желаещите ще имат възможността да участват активно и да научат повече за философията, принципите и ценностите на възстановителния подход. Подходяща е за всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността. Водещ е Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики.

Филмът “Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, последван от дискусия
22 юли от 20:00 ч.

Той отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Преживелищна работилница „Магията на играта“
23 юли от 18:00 ч.

Водещите Маги Благоева и Карина Кръстева от Център за демократично учене ще поканят участниците заедно да изследват смисъла и стойността на играта и нейната функция в живота на човека, детето, възрастния. И най-вече какво да (не) правим, за да запазим тези нейни ценности и ползи.

Прожекцията на филма “За правото да играем” с последваща дискусия
23 юли от 20:00 ч.

„Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си – а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

Фестивалът ще завърши със събитието „Пътят напред“, на което организаторите канят всички посетители за обсъждане на преживяното, планове за бъдещит съвместни дейности и забавление.

Подробна програма и начините за регистрация за участие в събитията на Фестивала вижте тук.

[ + ]