fb
Книги и киноСпециални

Филмират интернет сензацията After

2 мин.

Paramount Pictures придоби правата за филмиране на романа After на самопубликуващата се дебютантка Анна Тод, съобщава Deadline Hollywood. Трилогията на Тод, която взриви онлайн платформата за публикуване Wattpad е истинска интернет сензация – вече има повече от милиард прочитания. Филмът ще бъде продуциран от комапнията Offspring Entertainment на Адам Шанкман и Дженифър Гибгот, които през 2010 екранизираха романа “Последна песен” на Никълъс Спаркс.

After обаче съвсем скоро ще излезе от графа „самопубликувани“ – поредицата ще бъде издадена от импринта Gallery Books, собственост на Simon & Schuster, като първата част се очаква да се появи в книжарниците на 21 октомври.

Благодарение на Wattpad и 35-те му милиона потребители, които четат през най-вече през мобилните си устройства публикуваните в сайта произведения, Анна Тод вече е много по-разпознаваемо име, отколкото дебютиращ автор на художествена литература може да очаква. Очакванията към романа са огромни, включително и да засенчи издателски феномени като „Петдесет нюанса сиво“, започнал също онлайн във форум за фенфишкъшън по поредицата „Здрач“. Любопитното тук е, че главният герой на фенфикшън поредицата е реално съществуваща личност – певецът Хари Стайлс от бой-бандата One Direction.

After разказва историята на Теса и Хари и сюжетът много прилича на споменатия „Петдесет нюанса сиво“, но без садо-мазо интригата. Младо, щастливо момиче се влюбва в момче, чиито тъмен и опасен характер превръща връзката им в постоянно спускане с влакче на ужасите. Романът получава ужасно много внимание в социалните мрежи и често става обект на ожесточени дискусии в Twitter,  Instagram и YouTube, вдъхновявайки феновете си да създават клипове, музика и комикси, които да доразвият историята и сюжета.

Този феномен би трябвало вече да е разпознаваем за издателите, колкото и консервативни да са те – подобна масова истерия, започнала от малки интернет общности, придружава всяка по-значима поредица в последните няколко години – от „Хари Потър“ и „Здрач“ през „Игрите на глада“ и „Петдесет нюанса сиво“.