fb
Книги и киноСпециални

Финалистите на литературната награда на Amazon ще получат шанс за екранизация

2 мин.

Финалистите от британското литературно отличие, инициирано от Amazon –  Kindle Storyteller Award – ще получат шанс произведението им да бъде екранизирано от Amazon Studios, съобщава Publishing Perspectives. Участниците от още пет подобни програми на Amazon ще получат същата възможност, а журито от Amazon Prime Video ще прецени потенциала на кандидатите по няколко критерия, включително “креативност, оригиналност, дързост в разказването на истории и потенциал на гледаемост”. 

Kindle Storyteller Award се прoвежда от 2017 г. и е сред най-щедрите литературни състезания в света за независими автори, с награден фонд от 20 хиляди лири и маркетингова кампания с Amazon UK. Новата възможност обаче увеличава неимоверно стойността на наградата.

Джеймс Фарел, директор на Amazon International Originals, коментира нововъведението:

Да имаме за финалисти страхотни книги, оценени от Kindle и неговите потребители през вече доказалите се конкурси на Kindle Direct Publishing, и да изберем една от тях, която да се развие в сериал или филм, ще бъде фантастично!

Според Amazon UK, кандидатираните книги трябва да са публикувани от  от Kindle Direct Publishing на Amazon.co.uk в периода 1 май – 31 август 2019 г.

Джеймс Фарел
(снимка: Amazon)

Няма гаранция, че спечелилата творба ще бъде екранизирана. В официалното изявление на Amazon се казва:

Ако договорът за екранизиране и уреждането на правата се финализират, победителят ще получи аванс от 10 хиляди долара. В замяна правата за аудиовизуалната адаптация ще бъдат прехвърлени на Amazon за период от 36 месеца, според стандартните договорни условия на Amazon за аудиовизуални права.

Терминът “аудиовизуална продукция” е ключов, тъй като той дава право на студиото да избере конкретния формат.

Снимка на публикацията: Pixabay