fb
БългарияНовини

„Физика на тъгата“ донесе на Георги Господинов и швейцарската литературна награда „Ян Михалски“

1 мин.
georgi gospodinov
снимка: Дафинка Стоилова

Пореден успех с романа „Физика на тъгата“ отбеляза писателят Георги Господинов. Той спечели швейцарската литературна награда „Ян Михалски“ с парична равностойност 50 000 швейцарски франка (46 000 евро), съобщава френското издание Livres Hebdo, цитирано от БТА.

Наградата носи името на швейцарски издател Ян Михалски и се присъжда от 2010 г. За нея могат да бъдат номинирани произведения на автори от цял свят.

Журито определя творбата като „роман-лабиринт, роман-вселена, който изследва завоите на индивидуалната и колективната памет в търсене на човечността; фthe-physics-of-sorrowантастична кутия с истории, изобретателни и задълбочени, поетични и философски“. Изданието описва Господинов като „един от най-четените и най-превеждани съвременни български писатели“.

Седмицата се очертава повече от успешна за писателя, след като в понеделник стана ясно, че англоезичното издание на „Физика на тъгата“ в превод на Анжела Родел е номинирано за Международната литературна награда на Дъблин. Номинациите за приза се правят от над 400 публични библиотеки от цял свят, като от българска страна предложението е направено от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Междувременно аниматорът Тео Ушев обяви, че културният канал ARTE ще продуцира негов среднометражния филм по романа.